Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni menar att det är för mycket jante i svensk skola. Foto: En miljard extra till skolan nästa år

Liberalerna vill se SM-tävlingar i skolämnen för duktiga elever

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna vill bygga ut spetsutbildningar och hålla SM-tävlingar i skolämnen för duktiga elever.

– Det är för mycket jante i svensk skola, säger partiledaren Nyamko Sabuni.

Hon höll på söndagen tal på Liberalernas digitala riksmöte. Enligt henne var det viktigaste budskapet att L vill fortsätta reformera skolan under nästa mandatperiod.

Sabuni vill bland annat att en borgerlig regering driver en liberal skolpolitik som inte ”duckar” för att erkänna att elever är olika. Det innebär å ena sidan att fler elever med särskilda behov kan placeras i särskilda undervisningsgrupper där de får extra stöd. Det innebär å andra sidan att högpresterande elever inte ska hållas tillbaka.

– Vi tänker ta fighten för de elever som vill och kan gå före, sade Sabuni i talet.

SM i Samhällskunskap?

För att sporra duktiga elever vill L inrätta nationella ämnestävlingar och belöna de mest framstående eleverna.

– Det är för vissa kontroversiellt, men för mig är det självklart, sade Sabuni.

Skol-SM ska inte bara hållas i fotboll och friidrott.

Hon tror att det är en ganska enkel sak att ordna tävlingar mellan olika skolor och pekar på Vi i femman i tv.

– Det är inte alla som vill tävla i svenska eller samhällskunskap, men de som vill och känner sig extra duktiga, de ska känna att det finns möjlighet att en gång per år få medverka i en sådan tävling, säger Sabuni till TT.

En annan punkt i L:s reformagenda för skolan är att prioritera svenska språket tidigt. L vill ha mer undervisningstid och lovskola även i lågstadiet.

”Inte nöjda”

I talet på riksmötet pekade Sabunis ut även andra viktiga uppgifter för L framöver, som att bekämpa brottslighet och förbättra integrationen. L har satt som mål att Sverige inte ska ha några utsatta områden 2030 och kallar planen för att nå dit för ”Förortslyftet”.

Partiledaren tog även upp partiets beslut att sikta på en borgerlig regering efter nästa val även om det kräver stöd från Sverigedemokraterna.

Beslutet togs på ett partiråd i mars och väckte starka känslor hos många i partiet. Nära en tredjedel av ombudet på partirådet röstade emot beslutet.

– Jag vet att alla inte var nöjda med beslutet och jag vet att jag ännu inte övertygat alla, sade Sabuni i talet.

Blickar framåt

Risken finns att de interna spänningarna och diskussionerna om SD består fram till partikongressen, landsmötet, i november.

– Ärligt talat så tror jag att svenska folket är mer intresserad av vad vi vill med Sverige än vad vi tycker om Sverigedemokraterna, säger Sabuni till TT.

Söndagens riksmöte var en möjlighet för partiledningen att mobilisera sina kommunal- och regionpolitiker inför valet. På mötet fattades inga beslut.

Sabuni uppmanade partifolket att blicka framåt efter att L satt ned foten om vilken regering man ska sikta på efter valet.

-Med regeringsfrågan bakom oss finns nu utrymme att möta samhällsproblemen och utveckla Sverige, sade hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.