Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nyamko Sabuni (L) kritiserar ledarskapet på Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingens Generaldirektör Mikael Sjöberg till höger i bild. Foto: SVT/TT

Nyamko Sabuni: ”Måste till en generaldirektör på Arbetsförmedlingen”

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni öppnar för att man kan behöva bromsa eller skjuta upp reformeringen av Arbetsförmedlingen. Men hon går även hårt åt ledarskapet.
– Vi har en myndighet som befinner sig i kaos, säger hon i Aktuellt.

Tusentals anställda har varslats om uppsägning och fler än 130 av Arbetsförmedlingens lokalkontor läggs ner och myndighetens generaldirektör Mikael Sjöberg kommer inte få förlängt när hans förordnande går ut i mars nästa år.

L kräver möte

I dag gick Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni ut i ett brev till statsminister Stefan Löfven där hon kräver samtal om reformeringen av Arbetsförmedlingen.

– Det finns en oro hos allmänheten som vi ska ta på allvar och jag vill att vi ska återta kontrollen över processen framåt. Jag vill diskutera på partiledarnivå om tiden räcker till, säger hon i Aktuellt.

Kunde ni inte förutsett att det var så här det skulle gå?

– Vi har en myndighet som befinner sig i kaos, genom att säga upp ett antal människor och att flera säger upp sig själva eftersom det inte finns något ledarskap på Arbetsförmedlingen. Det kunde nog inte förutses.

Så du menar att det inte har med era politiska beslut att göra, utan det här beror på Arbetsförmedlingen?

– Ja, jag menar att det är avsaknaden av ledarskap och effektivitet. Om vi får en ledning på plats så kommer den att behöva lite mer tid, säger hon i Aktuellt. 

”De ska gärna få tiden”

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg har sagt tidigare till Svenska dagbladet: ”Det här är en kraftig okoordinerad beställning och vi hade aldrig designat det i den här ordningen om vi fått välja.”

Hans bild är att det är politiska beslut som ligger bakom situationen. Ligger det inget i det?

– Det vet jag inte. Jag läser hans analys som säger att det här är komplex materia och tiden är snålt tilltagen. De ska gärna få den tiden, men jag tror det är minst lika viktigt att vi får en generaldirektör på plats.

Riksdagsledamoten Ali Esbati skriver så här på Twitter:

Fullständigt surrealistiskt i #Aktuellt när Nyamko Sabuni nu inte vill kännas vid att de politiska beslut som försatt Arbetsförmedlingen i kaos har något att göra med kaoset på Arbetsförmedlingen.

SVT Nyheter har sökt Mikael Sjöberg som avböjer att kommentera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer