Säkerheten höjs kring bland annat synagogan i Stockholm Foto: TT

Säkerheten kring synagogor förstärks i flera städer

Uppdaterad
Publicerad

Säkerheten höjs kring synagogor i Stockholm efter brandattentatet mot Judiska församlingen i Göteborg. I Malmö är säkerheten förhöjd sedan tidigare.

– Vi har genomfört vissa säkerhetshöjande åtgärder. Vad vi gör kan jag inte säga, säger Fredrik Andersson, vakthavande befäl vid polisregion Stockholm.

Åtgärderna kommer att pågå hela natten, men omprövas hela tiden, enligt Andersson.

Brandattack mot synagogan

Ökat skydd i Malmö efter demonstrationer

I Malmö har polisen redan vidtagit säkerhetsåtgärder sedan tidigare, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisregion Syd.

– Vi hade ju bland annat en incident i Malmö i går [fredag]. Men jag vill inte gå in i detalj på vad vi gör, säger hon.

Göransson syftar på sammankomster som hållits i Malmö där det har framförts dödshot mot judar. Det skedde efter USA:s president Donald Trumps beslut om att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Brandattack i Göteborg

Brinnande föremål kastades mot synagogan i Göteborg sent på lördagskvällen. I församlingshuset pågick en ungdomsfest, och de 20-talet deltagarna tog skydd i källaren. En mindre brand uppstod på gården, men den tog sig inte och ingen skadades.

Polisen stannar vid synagogan där som ”en trygghetsåtgärd”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brandattack mot synagogan

Mer i ämnet