Foto: Scanpix

Säpo festade för fem miljoner

Uppdaterad
Publicerad

I juni förra året bjöd Säkerhetspolisen sina runt 1.000 anställda på fest. Kalaset med James Bond-tema gick på 5,3 miljoner. I strid med lagen gjordes ingen upphandling, skriver Dagens Nyheter.

Festen var enligt Dagens Nyheter mycket påkostad. De anställda underhölls av artister och skådespelare som Andreas Johnson, Dregen, Sissela Kyle och Henrik Hjelt.

En festlokal i Nacka byggdes om för att likna ett casino, med storbandsorkester, blackjack-bord och dansare. Bara dekoren ska ha kostat 400.000 kronor.

Säpofesten

Enligt tidningen hade budgeten satts till fem miljoner kronor, på order av dåvarande generaldirektören Anders Danielsson:

–Många ville inte gå då det snålas med pengar internt och efter att Anders Danielsson organiserat sönder hela verksamheten var stämningen inte på topp. Och nu ska Säpo spara pengar, jag skäms, säger en källa till DN.

Riskerar böter för lagbrott

Trots att lagen kräver det gjorde Säpo heller ingen riktig upphandling inför festen, utan gav mångmiljonkontraktet direkt till möteskonsulten Blick.

Konkurrensverket ska titta närmare på Säpos James Bond-fest.

-Är det otillåten upphandling tvekar vi inte att gå vidare, säger pressekreterare Jimmy Dominius på Konkurrensverket till TT.

Om det har skett ett lagbrott riskerar Säpo att tvingas betala en upphandlingsavgift, det vill säga böter.

Krävde tillbaka momspengar

Dessutom krävde Säpo felaktigt tillbaka närmare en miljon kronor i moms, trots att rätten till kompensation för moms är starkt begränsad vid intern representation.

Säkerhetspolisen skulle, om all personal närvarat, haft rätt att få tillbaka 67.500 kronor i moms. Men enligt Säpos egna fakturor begärdes hela 973.688 tillbaka från Skatteverket.

När Riksrevisionen upptäckte missen i februari tvingades Säpo betala tillbaka 114 500 kronor.

”Var ett undantag”

Säpos nye generaldirektör Anders Thornberg tillträdde tjänsten i juli i år. Till DN säger han att den påkostade firmafesten i fjol var ett undantag.

Omorganisation, terrorhot och självmordsbombare hade enligt Thornberg satt hård press på Säpos personal.

-Det här var ett helt unikt extra ordinärt tillfälle som vi gjorde på grund av att vi hade blivit utsatta för det trycket och vi tyckte att vi behövde en samlingsdag för hela säkerhetspolisen, säger han.

Det var Säpos förre generaldirektör Anders Danielsson, nuvarande generaldirektör på Migrationsverket, som gav order om festen.

-Jag tar ansvar för allting, är det fel så är det fel, det får redas ut i vederbörlig ordning, säger han till DN.

Ask: Bra med granskning

Justitieminister Beatrice Ask säger att det är bra att myndigheternas hantering av pengar granskas.

– Det är viktigt att statliga myndigheters anslag används på rätt sätt och med gott omdöme. De regler som finns ska naturligtvis följas. Jag har begärt en redovisning från myndigheten vad gäller hanteringen av den uppmärksammade konferensen och försäkrat mig om att regler och rutiner ses över, säger Ask till SVT Nyheter

Enligt justitieministern finns det skäl till att reglerna ses över.

-Är man inte van vid att hantera sådant här och anlitar konsulter så kan det dra i väg och det får man vid en myndighet vara vaksam på, säger hon till TT.

Det är omöjligt att svara på om det rör sig om ett systemfel, menar Ask.

-Men det spelar ingen roll om det är ett enskilt exempel eller flera för det ska inte vara så. Vi hanterar skattebetalarnas pengar, det finns regler för verksamheterna och de ska följas, säger hon till TT.

Flera fall av myndighetsfester

Säpos fest i juni i fjol är bara ett av flera uppmärksammade fall av myndighetsfester, och slöseri med skattepengar hos statlig verksamhet, den senaste tiden.

Konkurrensverket undersöker bland annat om upphandlingen för Tillväxtverkets kritiserade medarbetardag på Grand Hotel tidigare i år bröt mot lagen.

Man granskar även Stiftelsen för strategisk forsknings (SSF) kontrakt med festfixaren Micael Bindefeld. Fallet är även ett ärende för Ekobrottsmyndigheten, som har inlett en förundersökning om misstänkt bokföringsbrott.

Konkurrensverket tittar också närmare på näringsdepartementets julfest för över 600 000 kronor.

(TT)

Budgeten för festen

1,78 miljoner var budgeten för middagen för 1.000 gäster. Hur många som närvarade är sekretessbelagt. Uppgift om hur mycket varje del kostade finns inte eftersom slutfakturorna inte är specificerade. Priserna är exklusive moms.

Mat och vin:

Tre rätters middag: 500.000 kr

Fördrink: 50.000 kr

Vin till förrätt: 80.000 kr

Vin till varmrätten: 168.000 kr

Totalt: 1.780.130 kr

Artister: 500.000 kr

Dekor: 400.000 kr

Talare/komiker:

Jenny Strömstedt: 50.000 kr

Renata Chlumska: 45.000 kr

Henrik Hjelt: 120.000 kr

Totalt: 282.500 kr

Teknik under dagen och kvällen: 700.000 kr

Sminkös: 10.000 kr

Källa: Dagens Nyheter

Lagen om offentlig upphandling

Lagen reglerar köp som myndigheter och annanverksamhet som finansieras med allmänna medel. Enligt lagen är alla myndigheterskyldiga att annonsera alla inköp som ska göras så att intresserade företag skakunna lämna anbud.

Det finns undantag från lagen, i dessa fallbrukar man göra en så kallad direktupphandling. En direktupphandling kräveringen annonsering. Direktupphandling kan bland annat genomföras vid kostnadersom inte överstiger cirka 288.000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Säpofesten

Mer i ämnet