SAS flygchef Rolf Bakken var inte själv med på mötet, men menar att alla anställningsbeslut baseras på vad som kallas en samlad bedömning. Foto: SVT

SAS svar: ”Vi bestraffar ingen”

Uppdaterad
Publicerad

Flygbolaget SAS tillbakavisar uppgifterna om att personal som anmält sig som unfit for flight skulle ha drabbats av negativa effekter av sina anmälningar. Enligt flygbolaget finns det ingen koppling mellan unfit-anmälningarna och till exempel det faktum att kabinpersonalen ”Johan” fick avsluta sin anställning.

SAS flygchef Rolf Bakken säger att bolaget aldrig skulle straffa någon som använder säkerhetsventilen unfit for flight, som enligt SAS används ett par gånger om dagen inom företaget.

– Det handlar om tillit, man ska anmäla sig unfit om man känner att man inte kan klara sitt flygsäkerhetsarbete ombord.

SAS och säkerheten

SVT har tagit del av ett inspelat samtal där en sparkad SAS-anställd, ”Johan”, frågar om han kunnat behålla sitt jobb om han inte gjort en unfit-anmälan. Efter en lång diskussion håller en av cheferna med honom om att företaget då inte hade fått någon indikation att han kanske inte kunde klara en svår situation, och att han därmed kunnat behålla jobbet.

SAS: Handlar om en samlad bedömning

Rolf Bakken var inte själv med på mötet, men menar att alla anställningsbeslut baseras på vad som kallas en samlad bedömning.

– Jag kan gott tänka mig att man diskuterar enskilda ting i ett möte, men helheten ska baseras på vår trygghet i att medarbetare kan utföra sitt arbete när oförutsedda händelser uppstår.

”Jag är stolt”

SVT har varit i kontakt med flera personer som uppger att det funnits flera fall där uppgifter från unfit-anmälningar vänts mot den anställde.

– Då skulle jag ju gärna veta vilka tillfällen du snackar om för det jag själv ser där ute...jag är pilot och jag är stolt över det SAS gör, säger Rolf Bakken.

Beklagar ”felaktig bild”

Under tisdagskvällen publicerar SAS ett pressmeddelande där Rolf Bakken kommenterar inspelningen från mötet:

”Den ansvarige från oss uttrycker sig olyckligt i inslaget och det representerar inte hur vi ska arbeta. Jag har försäkrat mig om att det har gjorts en samlad helhetsbedömning i det specifika fallet, med säkerheten som utgångspunkt. Jag är den förste att beklaga och be om ursäkt om den berörda tidigare medarbetaren fått en felaktig bild om varför kontraktet inte förlängdes”.

Därför väljer SVT Nyheter att granska arbetsmiljön på SAS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SAS och säkerheten

Mer i ämnet