Kustbevakningens bilder av gasläckan dagarna efter sabotaget. Foto: Kustbevakningen

Satellitbilder visar att ”mörka fartyg” rörde sig nära gasläckorna

Uppdaterad
Publicerad

Satellitbilder över Östersjön från september visar att två fartyg som hade sina spårningssystem avstängda rörde sig nära platsen där sabotaget mot Nord Streams gasledningar skedde. Satellitföretaget SpaceKnown har informerat Nato om vad de sett, skriver Wired.

Veckorna innan explosionerna rörde sig 25 fartyg av olika slag i området i Östersjön, 23 av dessa har man inte upptäckt något suspekt med. Men två av fartygen, som uppges vara mellan 95 och 130 meter långa, rörde sig i området dagarna innan explosionerna registrerades. De två fartygen hade sina automatiska identifikationsystem (AIS) avstängda.

– Vi har upptäck två ”mörka fartyg”, fartyg av betydande storlek som passerade det specifika området. De hade sina sändare avstängda, vilket betyder att det inte finns någon information om hur de rör sig, de försökte dölja sin platsinformation, säger Jerry Javornicky, vd och grundare för satellitföretaget SpaceKnown.

Informerat Nato

Företaget har skickat vidare informationen till Nato, som är en av instanserna som utreder händelsen. En Natokälla bekräftar för Wired att bilderna tagits emot och att de kan vara betydande för utredningen.

Även Åklagarmyndigheten och Försvarsmakten utreder explosionerna. Nato samt Sveriges och Danmarks regeringar har alla sagt att explosionerna troligen är medvetna handlingar.

Jimmie Adamsson, kommunikationschef vid marinen säger till SVT Nyheter att han inte kan kommentera om svenska försvarsmakten tagit del av

”Det är en pågående brottsutredning som är belagd med sekretess där vi bidrar med exempelvis information om vad som eventuellt rört sig på ytan”, skriver han i ett sms till SVT.

Enligt en FN-överenskommelse ska alla större båtar använda AIS och enligt ett EU-direktiv ska även fiskefartyg med en längd över 15 meter ha utrustningen, enligt Sjöfartsverket.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
60 sekunder: Sprängningarna mot Nord Stream-ledningarna utanför Bornholm. Foto: SVT, TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage mot Nord Stream

Mer i ämnet
Mer Inrikes
Mer Nyheter