Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Scanpix

SD efterlyser effektivare polis

Uppdaterad
Publicerad

Vill bli ett profilparti i de kriminalpolitiska frågorna.

-Vår kriminalpolitik ska i valet 2014 var lika känd som vår invandringspolitik, sade partiledaren Jimmie Åkesson på partiets pressträff i Almedalen i dag.

Sverigedemokraterna är först ut i Almedalen och valde att prata om brottsbekämpning på sin presskonferens inför kvällens partiledartal av Jimmie Åkesson.

Partiet som alltså vill profilera sig hårdare i brottsfrågorna föreslår bland annat en effektiviseringsreform för polisen.

-Polisens uppgifter måste renodlades, säger Jimmie Åkesson.

Enligt förslaget vill partiet att poliserna ska ägna sig mer åt brottsbekämpning och mindre åt administrativa uppgifter. Ett exempel på jobb som borde skötas av andra är hittegodshanteringen.

På deras pressträff bekräftade Åkesson att Sverigedemokraterna inte kommer att försöka bidra till att riva upp ett eventuellt femte jobbskatteavdrag om en sådan skattesänkning finns med i regeringens budget.

-Det är vi inte beredda att göra, sade han.

Den främsta orsaken till att Sverigedemokraterna inte längre hotar med att gå emot ett femte jobbskatteavdrag är att ekonomer, framför allt det Finanspolitiska rådet, har mildrat sin kritik mot avdragets effekter på sysselsättningen.

När det gäller regeringens ambitioner att höja gränsen för när statlig skatt ska betalas så är dock Sverigedemokraterna fortfarande kritiskt. Ett femte jobbskatteavdrag beräknas kosta tolv miljarder kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2012

Mer i ämnet
Mer Inrikes
Mer Nyheter