Foto: TT

Socialdemokraterna blir största parti – enligt spelbolagen

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna är det parti som har lägst odds när vadslagningsbyråerna låter sina kunder spela på vilket parti som får flest röster i valet. Men Sverigedemokraterna kommer inte långt efter.

Hos flera spelbolag kan man spela på politik inför valet och bland annat tippa på vilket parti man tror blir störst och vem man tror blir statsminister efter valet.

– Vi ser att intresset för att spela på politik växer för varje val. Nu är det tusentals som spelar inför valet. Intresset i dag kan jämföras med en match i Champions league ungefär, säger Henrik Holm, på spelbolaget Unibet.

Jämnt mellan SD och S

Socialdemokraterna har lägst odds hos spelbolagen. Den som spelar på S och tippar rätt vinner 1,57–1,66 gånger pengarna (olika odds beroende på spelbolag). Men det är väldigt jämnt, oddsen på Sverigedemokraterna ligger bara marginellt högre.

Fram till onsdagen den 22 augusti hade Sverigedemokraterna allra lägst odds hos spelbolagen, men under de senaste veckorna har oddsen höjts något.

– Hos oss var SD tippade som vinnare fram till förra fredagen. Nu är det S som har lägst odds, bland annat efter SVT:s partiledarutfrågning med Stefan Löfven, säger Henrik Holm på spelbolaget Unibet.

Många har spelat på SD

På Unibet fungerar opinionsundersökningar som ett underlag för de politiska oddsen, men även aktuella händelser (som politiska skandaler) historiska data och hur många som spelar på olika partier påverkar. Spelar många på ett parti så sjunker alltså oddsen.

– Vi har tagit emot många spel på SD, säger Henrik Holm. Något som kan förklara att spelbolagens odds inte stämmer riktigt överens med opinionsundersökningarna.

Han har lägst odds att bli statsminister

Högst odds bland partierna har Kristdemokraterna och Liberalerna. Den som tippar 1 000 kronor på att KD eller L blir största parti och får rätt kan vinna två miljoner kronor.

Enligt vadslagningsfirmornas odds kommer dock statsministern varken från SD eller från S, utan det blir Moderaternas partiledare Ulf Kristersson som tar över. Den som tippar på honom och får rätt vinner 1,75–1,83 gånger pengarna.

Politiska odds inför valet

Visa

Vem blir statsminister efter valet?

Ulf Kristersson 1,75 – 1,83 gånger pengarna

Stefan Löfven 2,2 – 2,4 gånger pengarna

Annie Lööf 5,0 – 6,0 gånger pengarna

Jimmie Åkesson 7,0 – 11,0 gånger pengarna

Vilket parti får flest röster?

Socialdemokraterna 1,57 – 1,66 gånger pengarna

Sverigedemokraterna 2,0 – 2,25 gånger pengarna

Moderaterna 10,0 – 15,0 gånger pengarna

Centerpartiet 101 – 751 gånger pengarna

Vänsterpartiet 201 – 1001 gånger pengarna

Miljöpartiet 151 – 2001 gånger pengarna

Liberalerna 1000 – 2001 gånger pengarna

Kristdemokraterna 1000 – 2001 gånger pengarna

Oddsen kommer från vadslagningsbyråerna Bethard, Betson, Betway och Unibet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet