Foto: SVT

SD fäller regeringens budget

Publicerad

Sverigedemokraterna fäller regeringens budget, vilket innebär att en akut regeringskris är utlöst. – Regeringen för en extrem invandringspolitik. Vi vill ge en röst åt den tysta majoriteten, säger SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson i Aktuellt.

Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson och Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson, höll i dag en presskonferens och förklarade att partiet fäller regeringens budgetförslag.

Det innebär att SD kommer att rösta för alliansens budgetförslag.

– Sverige står inför ett väldigt svårt läge. I många kommuner så pratar man om en hotande systemkollaps. Sverige har under en väldigt lång tid haft en väldigt ansvarslös invandringspolitik, en politik som är extrem i förhållande till vår omvärld. Den här utvecklingen kan inte fortgå längre därför att den hotar i grunden både välfärd, sysselsättning, tillväxt och trygghet i det svenska samhället, säger Mattias Karlsson.

Vill ha invandringen på agendan

Beslutet är starkt förankrat, både i partiet och i väljarkåren och partigruppens beslut var enhälligt. SD hoppas på en regeringsombildning och en omgjord budget, för att få upp invandringen på agendan.

– I och med att vi fäller budgeten vill vi ge en röst åt den tysta majoriteten i Sverige som tycker att man ska minska eller bromsa invandringen. I en ny budgetprocess kommer vi att vara beredda att ta ansvar och kompromissa, säger Mattias Karlsson i Aktuellt.

Men han hotar även att fälla Alliansens kommande budgetar om inte invandringspolitiken förändras. SD menar att målet är att bli Sveriges näst största parti och därmed växa större än Moderaterna.

Akut regeringskris

Han säger vidare att SD är berett att förlora sin vågmästarroll.

– Vi är beredda att ta den risken för att få upp invandringen på dagordningen och om både alliansen och regeringen tycker att invandringen är den enskilt viktigaste satsningen i budgeten så kan de regera ihop och vi får då bli det enda oppositionspartiet, säger Karlsson.

SD:s besked innebär en akut regeringskris.

– Det är den allvarligaste parlamentariska situation som vi haft i modern tid. Det är en mardrömssituation för Löfven och frågan är om han kan sitta kvar som statsminister, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.

Det kan hända nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet