Expo grillar Sverigedemokraterna. OBS: Vi ber om ursäkt för att ljudet krånglar på sina ställen.

SD grillades om tomma stolar

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna pressades hårt på partiets många tomma stolar när partiet gästade SVT:s Partigrillen i dag. -Det är klart att det är ett misslyckande, men jag tycker inte att vi sviker våra väljare, sade Richard Jomshof (SD).

I dag startade Partigrillen från Almedalen, ett program där partierna ställs mot väggen av lobbyister och intresseorganisationer. Först ut var Sverigedemokraterna som grillades av fyra olika intresseorganisationer.

Och det hettade till när Alexander Bengtsson från Stiftelsen Expo pressade Richard Jomshof på ett tidigare vallöfte.

-Innan valet lovade ni era väljare att ni inte skulle ha en enda tom stol i någon av de parlamentariska församlingar där ni valts in. I dag står ni med 34 tomma stolar. Har ni svikit era väljare, frågade Alexander Bengtsson.

-Ja, det är klart att det är ett misslyckande. Men jag tycker inte att vi sviker våra väljare. Vår stora fördel som parti är också vår stora nackdel. Inför varje val, inte minst 2010, växte vi enormt. Problemet är att vi får in människor som helt saknar politisk erfarenhet,  svarade Richard Jomshof.

Jämför islam med nazism

-Du har hävdat att islam är det värsta hotet någonsin, värre än nazism och kommunism. Hur ska världen agera mot muslimska länder? Ska man agera så som man gjorde mot nazityskland på 40-talet, frågade Alexander Bengtsson.

-För mig är religion ideologi som man förklär i ett religiöst budskap. För mig är islam per definition antidemokratiskt och totalitärt på samma sätt som nazismen och kommunismen. Det finns likheter men också stora skillnader, svarade Richard Jomshof.

Grillades om kultur

Jomshof grillades även av Lisa Pelling från tankesmedjan Global Utmaning, Yasri Khan från Svenska muslimer för fred och rättvisa och Edna Eriksson från Sveriges Hembygdsförbund.

-Ni säger att ni gärna vill se att invandrare som kommer till Sverige överger sin egen kultur till förmån för den svenska. Hur ska det gå till och har staten med människors individuella kultur att göra, frågade hon.

Richard Jomshof, som själv har finska rötter och har sett hur de finska invandrarnas kultur påverkat den svenska, är inte emot förändring, menar han.

-Jag är för en långsam förändring där svenskarna tar till sig det de själva vill ha. Jag tror inte på den här revolutionsliknande förändringen som det mångkulturella samhället innebär, säger han.

Bar stänger i protest

I dag, på Sverigedemokraternas dag, väljer den populära krogen Donners brunn att stänga sin utebar i protest mot SD. Richard Jomshof, Sverigedemokraternas skolpolitiske talesperson tyckte att tilltaget var ”småaktigt”.

-De stänger för att de är för yttrandefrihet säger de. Jag får inte ihop det riktigt, sade han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2012

Mer i ämnet