Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konflikten kring reduktionsplikten handlar om hur mycket biobränsle som ska blandas i diesel och bensin i Sverige. Sverigedemokraternas partisekreterare berättar hur han ser på saken då partiet vill att nivån ska vara noll procent – och hotar med regeringskris. Foto: TT/SVT

SD hotar med regeringskris – tar strid om reduktionsplikt

Uppdaterad
Publicerad

Om inte SD och regeringen kommer överens om reduktionsplikten blir det en regeringskris. Det säger SD:s Oscar Sjöstedt till TV4.

– Vi är tuffa i förhandlingarna i kraft av att vi är största parti i det här underlaget, säger Sjöstedt till tv-kanalen.

Konflikten handlar om hur mycket biobränsle som ska blandas i diesel och bensin i Sverige. Sverigedemokraterna vill att nivån ska vara noll procent.

I Tidöavtalet kom de överens med regeringspartierna om att reduktionsplikten ska sänkas till EU:s miniminivå. SD menar att det inte finns en fastställd miniminivå men har inte fått gehör för det hos regeringen.

– Noll är inget alternativ för oss, säger Liberalernas partiledare Johan Pehrson till TV4 Nyheterna.

Sjöstedt uppger dock för SVT att förhandlingarna ”flyter på bra”.

”Det här är ingen positionsförflyttning. Budskapet har varit detsamma hela tiden. Vi förväntar oss att de överenskommelser vi har träffat tillsammans med de andra partierna hedras. Om så inte vore fallet, så har vi och regeringen givetvis ett problem”, skriver han i ett mejl.

Frågan bereds

Martin Kinnunen (SD), klimatpolitisk talesperson, vill inte gå så långt sin att hota med regeringskris, men trycker på att frågan är viktig för partiet.

– Det är klart, kommer vi inte överens kan det bli problem, säger han till SVT Nyheter.

Enligt Kinnunen bereds frågan fortfarande på klimat- och näringsdepartementet, men har ännu inte nått Tidöpartiernas samordningskansli.

– Det är inte som att vi går in i en förhandling med en röd linje innan vi har sett de andra partiernas förslag.

– Vi har inte inlett förhandlingar än, vår utgångspunkt är att vi ska kunna komma överens och nå ett bra resultat.

”Ingen akut kris”

Tidöpartierna har lovat att kraftigt sänka reduktionsplikten till årsskiftet – men enligt Kinnunen är det inte bråttom att komma till beslut.

– Det är alltid önskvärt för branschen att få gott om tid på sig att ställa om. Men det är ingen akut kris vad gäller tid ännu. Vi bedömer att de här förhandlingarna kommer inledas under våren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.