SD presenterar nya klimatförslag

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna presenterar nya förslag på klimat- och energiområdet ur kommande valmanifest.
– Nu går vi in ett rasande tempo då vi blir beroende av kolkraft från våra grannländer, sade SD:s energipolitiske talesperson, Mattias Bäckström Johansson.

Det var Martin Kinnunen, talesperson i miljö- och klimatpolitiska frågor, och Mattias Bäckström Johansson, energipolitisk talesperson, som ledde pressträffen.

De redovisade två förslag till satsningar och en besparing på klimat- och energiområdet. Partiet vill satsa en halv miljard om året på ”internationella klimatinvesteringar”.

– Vi vill höja anslaget kraftigt när det gäller internationella klimatinvesteringar. Vi har tidigare haft en ökning på detta område, men vi kommer öka den ytterligare. sade Martin Kinnunen (SD).

Enligt Kinnunen, handlar det om 500 miljoner kronor mer än vad regeringen satsar i dag.

Han sade att ökade klimatinvesteringar är en av de viktigaste klimatsatsningar, enligt Sverigedemokraterna.

”Innovativ miljöteknik”

SD säger att partiet även vill satsa på ”innovativ miljöteknik”. Nivån ska sättas till 500 miljoner, uppger partiet.

– Det är sammanlagt en miljard i satsningar utöver regeringen på de här områdena, enligt SD.

Sänkt dieselskatt

Kinnunen talar också om besparingar i form av sänkta miljöskatter för till exempel bönder. Dieselskatt är ett sådant område, uppger partiet.

– En satsning på att sänka dieselskatten för bönder kan ha en positiv påverkan på klimatet, menar SD.

Kolkraft

Enligt Sverigedemokraterna, blir Sverige blir allt mer beroende av energi från kolkraft. De hänvisar till uppgifter från myndigheten Svenska kraftnät.

– Nu går vi in ett rasande tempo mot en situation då vi blir beroende av kolkraft från våra grannländer, då vi kommer att importera mycket, sade Mattias Bäckström Johansson (SD).

SD kritiserade även regeringens klimat och energipolitik. De dömer ut dessa fullständigt.

– Vi och Alliansen är eniga om att regeringens klimatsatsningar är fullständigt felriktade.

– De är ineffektiva. De hotar svensk tillväxt. Därför är det oroande att höra hur det under valrörelsen kommer mer och mer radikala förslag från regeringspartier.

Bensin och diesel

SD menar att förslaget från Miljöpartiet om stopp för bensin och diesel i Sverige från 2030 saknar motstycke i Europa. Det finns inget land som är nära att sätta upp sådana mål, enligt SD.

– Vi skulle få skrota en lång rad av bilar som säljs i dag. Vi kan fråga vilken klimatnytta en sådan politik har, sade Kinnunen.

”Klimatångest”

SD angrep också subventionerna till elcyklar samt vad SD benämner ”klimatångestkurser”. SD utvecklade dock inte vad de ansåg vara sådana kurser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet