Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se det omtalade uttalandet i klippet. Foto: Samhällsnytt

SD-profilen i natt: ”Helg seger”

Uppdaterad
Publicerad

I en intervju med SD-profilen Rebecka Fallenkvist som gjordes sent i natt låter det som att hon tänker säga ”hell seger” – men rättar sig i sista sekund. Att så skulle vara fallet avfärdar hon när SVT Nyheter når henne. 

– Jag var överförfriskad och borde inte ha tagit en intervju, säger hon. 

Sent på valnatten, när det stod klart att Sverigedemokraterna av allt att döma troligen blir större än Moderaterna, gjorde sajten Samnytt en intervju med SD-profilen Rebecka Fallenkvist. Hon kandiderar till Stockholms regionfullmäktige i detta val, men är framför allt känd som programledare i Sverigedemokraternas Youtube-kanal Riks.  

När den märkbart förfriskade Rebecka Fallenkvist svarar på frågan hur det känns svarar hon ”hel…g seger” och sträcker upp ena armen. Därefter använder hon ordet ”segerhelg” i intervjun.

Val 2022

”Var överförfriskad”

Hell seger används bland annat av nazistiska NMR och är en översättning av tyskans sieg heil. I ett meddelande till SVT Nyheter på måndagsförmiddagen skriver Rebecka Fallenkvist:  

Jag tar inte ansvar för vad folk tolkar in, utan enbart ansvar för det jag säger. Jag var överförfriskad och borde inte tagit en intervju. Jag korrigerade till segerhelg för att det blir rätt grammatiskt”.  

Hon vidhåller att det hon tänkt säga var ”helg seger”. 

Men sedan insåg jag att journalister som du kan övertolka det. Så jag korrigerade till segerhelg”.  

På frågan om vad en segerhelg i så fall är, svarar hon:  

Jag förstår att du undrar vad en segerhelg är, alla är inte vana vid att vinna som vi Sverigedemokrater är. Men som du ser på valresultatet är det en segerhelg”. 

SD:s presschef: Det blev fel

Sverigedemokraternas presschef Oskar Cavalli-Björkman säger till SVT Nyheter att hon ville anspela på ”segertåget”, som de benämnt tunnelbanekampanjen, men att det blev fel för att hon var full.

- Det är en allvarlig koppling och det är en koppling som främst medierna gör, naturligtvis. Men jag kan förstå att man gör den. När man hör det låter det ju så. Men jag har verkligen ingen anledning att tro att det skulle vara något annat än att hon var överförfriskad och att det blev fel.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet