Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samtidens chefredaktör Dick Erixon kommenterar pratet om att skjuta skarpt. Foto: TT/SVT

SD-profilen om Ebba Busch skjuta skarpt-uttalande: ”Man lär sig av varandra”

Publicerad

Dick Erixon, chefredaktör för SD:s tidning Samtiden, tycker att det var rätt av Ebba Busch att fråga varför polisen inte sköt skarpt under påskupploppen. Samtidigt säger krisexperten Hampus Knutsson att det finns en frustration hos högeroppositionen.

Under Ekots lördagsintervju ifrågasatte Ebba Busch varför polisen inte svarade med eld under påskupploppen.

– Varför har vi inte 100 skadade islamister, 100 skadade kriminella, 100 skadade upprorsmakare? Så frågan som borde ställas, det är varför sköts det inte skarpt? Och det är en fråga som svensk polisledning är Sverige skyldigt, sa KD-ledaren.

Uttalandet har väckt mycket uppmärksamhet, och bland annat kritiserats av Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Men det är inte bara Ebba Busch som vill se hårdare tag med poliser. Bara dagar innan hennes uttalande skrev Dick Erixon, chefredaktör på Samtiden, en ledare med rubriken ”Polisen måste få skjuta för att döda”.

– Jo, den där rubriken var ju tillspetsad. Men polisen måste få starkare verktyg när det gäller sådana här situationer och det var väl det Ebba Busch också hade som poäng. Att det är oacceptabelt att polisen backar när det är ett upplopp och låter upploppsmakare ta över territorier i Sverige, säger Dick Erixon i Politikbyrån och fortsätter:

– Ordningsmakten ska upprätthålla lag och ordning och också kunna kväsa upplopp även om det är många personer inblandade.

”Lär sig av varandra”

Hur mycket tror du att KD sneglar på SD och din tidning?

– Haha. Det vet jag inte. Men det sker ju en diskussion bland oppositionspartierna där man har liknande syn på vad det är som är viktigt att upprätthålla i det svenska samhället. Därför lär man väl av sig varandra, så är det väl.

Samtidigt är det stiltje i opinionsläget trots att frågor som traditionellt gynnar högerpartierna – exempelvis lag och ordning samt försvaret – legat på agendan. Dick Erixon tror att kravallerna kommer leda till ett opinionslyft för högeroppositionen.

”Finns en viss frustration”

Hampus Knutsson, tidigare kommunikationschef hos Moderaterna och expert på krishantering, tror att det finns en frustration hos Moderaterna, som är det största oppositionspartiet.

– Jag tror naturligtvis att det finns en viss frustration inom partiet att opinionsläget inte lyfter ytterligare. De här kriserna som vi varit igenom och som pågår just nu, verkar gynna regeringen mycket mer än oppositionen. Det finns massa saker som gör att egentligen borde oppositionen gynnas väldigt mycket, säger han i Politikbyrån.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Krisexperten Hampus Knutsson menar att det finns en frustration hos Moderaterna. Foto: SVT

Se det senaste avsnittet av Politikbyrån: Desperados på SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.