SD:s besked: Kommer rösta ja till Ulf Kristersson

Uppdaterad
Publicerad

SD kommer att rösta ja till Ulf Kristersson som statsminister.

– Vi har, utifrån de signaler vi fått, goda skäl att anta att en M-KD-regering ger oss förutsättningar att få faktiskt inflytande över politiken under de kommande fyra åren, säger Jimmie Åkesson i ett pressmeddelande.

SD-ledaren berättar att han redan dagen efter valet tog kontakt med Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD), men att båda då tackade nej till ett samtal. Jimmie Åkesson säger vidare att det därför finns starka argument för partiet att rösta nej vid onsdagens statsministeromröstning.

– Å andra sidan finns det mer långsiktiga skäl att trots allt rösta ja. Det politiska landskapet förändras, den gamla blockpolitiken luckras upp och nya konfliktlinjer ger nya, mer aktuella konstellationer, säger han i ett pressmeddelande.

Regeringsbildningen

Åkesson lyfter att Moderaterna varit tydliga med att partiet i sin politik vill fokusera på brottsbekämpning, integration och sjukvård, frågor som också är viktiga för SD.

– Det är en tydlig indikation på att de hörsammat våra prioriteringar, även om det är beklagligt att de väljer att inte ge uttryck för det.

Röstar ja till Kristersson

Hittills har dock SD hållits utanför de politiska samtalen, enligt Allianspartierna, men SD-ledaren ger en annan bild av läget.

– Vi har, utifrån de signaler vi fått, goda skäl att anta att en M-KD-regering ger oss förutsättningar att få faktiskt inflytande över politiken under de kommande fyra åren, säger Jimmie Åkesson.

I och med detta är han och partiet beredda att rösta ja till Kristersson och ge honom en chans som statsminister, men inte till vilket pris som helst.

– Vi är också beredda att när som helst under mandatperioden fälla varje regering vars politik går i fel riktning, säger Jimmie Åkesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet