Henrik Vinge är en av höjdarna inom SD – han är såväl vice partiledare som gruppledare i riksdagen. Nu lämnar han det sistnämnda uppdraget. Foto: Henrik Montgomery/TT

SD-toppen Henrik Vinge lämnar som gruppledare – ska leda trygghetsberedningen

Uppdaterad
Publicerad

Trygghetsberedningen får SD:s Henrik Vinge som ny ordförande. Arbetet läggs också helt om och ska enbart fokusera på att förhindra återfall i brott.

Samtidigt slutar han som SD:s gruppledare i riksdagen.

Trygghetsberedningen är en parlamentarisk kommitté, med företrädare från alla riksdagspartier, som tillsattes i mars 2020.

Nu byts den tidigare S-ordföranden Leif Jakobsson ut mot SD:s gruppledare i riksdagen Henrik Vinge. Vinge lämnar som gruppledare tillsvidare för att få mer tid till beredningen.

SD har tidigare varit kritiska till beredningens arbete, beskrivit det som flum och velat att den ska skrotas. Nu blir det verkstad, anser Vinge.

– Nu blir det tydligt vad det ska handla om och fokus på att leverera, säger han.

Alla pågående uppdrag släcks ner för att fokusera på återfallsförebyggande arbete. Dessutom kortas utredningsuppdraget till tolv månader och ska redovisas i april nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.