Christoffer Dulny (SD) intervjuas i Aktuellt Foto: SVT

SD-toppen skrev rasistiska inlägg på sajter – ber nu om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas förstanamn i kommunvalet i Stockholm och ordförande i Stockholm stad, Christoffer Dulny har under flera år skrivit anonyma rasistiska kommentarer. Nu ber han om ursäkt.

”Invandrare är absolut värst på att ljuga, manipulera, köra fulsälj, hetsa etc. De är helt skamlösa och passar därför extremt bra in i denna bransch. Många av dem saknade helt moraliska kompasser och det i en bransch där det redan är illa ställt.”

Så lyder ett inlägg om telefonförsäljare som SD-toppen skrivit på en av flera sajter som gjort sig kända för att tillåta öppet rasistiska inlägg. I en intervju i Aktuellt under måndagskvällen tar han avstånd från sina uppmärksammade formuleringar.

Val 2014

– Kommentaren om telefonförsäljare handlade om en personlig upplevelse från när jag jobbade på en arbetsplats med telefonförsäljare, där jag iakttog hur vissa personer, med viss bakgrund, betedde sig väldigt illa, säger han i Aktuellts direktsändning.

– Det är en väldigt dålig formulering som jag tar avstånd ifrån. Jag ville beskriva en situation som jag upplevt, men när man läser den här meningen ser det ut som att jag generaliserar om alla invandrare. Ibland blir man frustrerad och använder ord man inte borde använt, fortsätter Dulny.

”Kommer påverkas negativt”

Expressen och Researchgruppen kan i dag avslöja att Dulny registrerade sig med ett taget namn på flera av dessa sajter där han sedan skrivit anonymt – bland annat på Avpixlat och föregångaren Politiskt inkorrekt.

Du är ju SD:s förstakandidat i Stockholm och kan komma in i kommunfullmäktige och riksdagen – hur tror du att människors förtroende för dig påverkas av detta?

– Naturligtvis kommer det att påverkas till viss del negativt.

Tipsade sajterna

Förutom kommentarerna har Expressen tagit del av flera tipsmejl från Dulny till Politiskt inkorrekt. Där ger han bland annat ut namn, personnnummer och adress till misstänkta brottslingar i uppmärksammade fall.

Enligt Expressen fokuserar SD-toppen hela tiden på de misstänktas etnicitet.

”Ska vara av bosnisk härkomst. Stalltipset är att pappan gjorde det. OBS ej bekräftade uppgifter så posta inget än. Tänkte bara hålla er underrättade” skriver han i ett av mejlen.

”Araber har våldsammare gener”

I ett annat mejl har Dulny länkat till en artikel  om en dom i italiensk domstol där man hänvisat till forskning kring genetiska orsaker till brottsliget. Han skriver där att ”araber har våldsammare gener, nu får de kortare fängelsestraff”.

Den här kommentaren om att ”araber har våldsammare gener” – står du för det i dag?

– Det jag vet är att den där kommentaren hänvisar till en dom i italiensk domstol där de skriver just det.

Men anser du att araber är födda med mer benägenhet till brottslighet?

– Nej, absolut inte. Den kommentaren summerar bara innehållet i domen och hänvisar till en TT-artikel. Men oavsett det är det ingenting som en politiker ska intressera sig för.

Har du rasistiska åsikter som du känner att du inte kan stå för som politiker?

– Nej det skulle jag inte vilja säga. Jag kan hålla med om, och beklaga, att en del av de här formuleringarna kan ses som det. Men jag försöker nyansera bilden, som till exempel det här att jag skulle ha skrivit att araber har våldsammare gener. Det är ju endast en TT-artikel som jag skickat vidare.

Men det är du som har skrivit detta?

– Ja, det är det.

Direktkontakt

Enligt Expressen ska Christoffer Dulny, i sin roll som SD-tjänsteman, sett till att partiets riksdagskansli har haft en direkt kommunikation med sajten Politiskt inkorrekt för att ”plantera” nyheter.

Ni behöver inte uppge varifrån ni fått informationen. Ni kan ju lägga in relevanta länkar och utforma texten som ni tycker passar, det behöver jag iofs inte säga till er” ska han ha skrivit i ett mejl till sajten.

Dulny anställdes på SD:s riksdagskansli efter valet 2010. Han var först pressekreterare, men avancerade senare till att bli partiets politiska samordnare. Inför årets val är han ordförande i Stockholms stad och toppar samtidigt kommunlistan.

Dulny: Går tillbaka till innan jag var aktiv politiker

Till Aktuellt säger också Dulny att han under de senaste åren fått ett annorlunda synsätt, än tidigare.

Varför har du skrivit detta under ett annat namn?

– Då var jag politisk tjänsteman. Nu är jag politiker. Men oavsett roll är det olämpligt. När man arbetar i Riksdagen för Sverigedemokraterna ska man inte sitta och kommentera anonymt.

Så då tyckte du så?

– Innan jag gick med i Sverigedemokraterna var jag mer svart och vit. Sedan har jag fått mer erfarenheter och arbetat professionellt, och nu på senare tid även som politiker, så jag har fått ett annorlunda synsätt.

Varför händer det här just inom ert parti?

– Vi är ett nytt, växande parti, med människor som nått upp väldigt snabbt. Jag har nått upp väldigt snabbt. Man har inte gått igenom den längre processen som andra partier har gjort.

Kommer du att stanna kvar i politiken?

– Det är upp till partiet att avgöra helt och hållet.

Ber om ursäkt

Under måndagseftermiddagen skrev Christoffer Dulny ett inlägg på sin blogg där han förklarade att hans kommentarer grundade sig i erfarenheterna av att växa upp i en ”segregerad, mångkulturell förort”. Han bad även om ursäkt:

”Min ursäkt riktar sig naturligtvis främst både till dem som känt sig träffade och orättvist utpekade, men också till mina partikamrater som nu får klä skott för mitt bristande omdöme.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet