Mattias Karlsson (SD), vikarierande partiledare, vid dagens presskonferens. Foto: TT

SD vill att valet blir en folkomröstning om invandring

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna vill att valet i mars blir ”en folkomröstning om invandringen”. – Vi har vad som krävs för en stark valrörelse, hävdar Mattias Karlsson.

– Vi ser framemot extravalet med tillförsikt, sade Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas vikarierande partiledare, vid en presskonferens efter statsministerns besked att utlysa val till den 22 mars.

Folkomröstning

– Sverigedemokratrerna vill att valet blir en folkomröstning om invandring, sade han vidare och hävdade att invandringen sliter isär Sverige.

Karlsson förklarade partiets agerande i riksdagen att med att man vill ge ”den tysta majoriteten” en röst i invandringsfrågan.

– Den här valrörelsen kommer att bli en möjlighet för de här människorna att göra sin röst hörd. Vi kommer i stort sett att helt fokusera på den frågan, sade han.

Mattias Karlsson sade också att man redan tidigare i höst ”inventerat” läget i partiet.

– Signalen från partiet är att man ser framemot valet och har de ekonomiska förutsättningarna. Vi har vad som krävs för att göra en väldigt stark valrörelse, sade han.

Inte orsakat kaos

Enligt Mattias Karlsson har SD inte ställt några långtgående krav på regeringen utan bara begärt att Stefan Löfven inte ska göra ”västvärldens mest extrema invandringspolitik” ännu mer extrem.

– Jag upplever inte att jag har orsakat politiskt kaos, sade Mattias Karlsson.

Han skyller situationen på Stefan Löfven som inte pratat med SD.

Åkesson

Mattias Karlsson kunde inte säga när den sjukskrivne partiledaren Jimmie Åkesson kommer tillbaka i tjänst.

– Det återstår att se om Jimmie Åkesson är tillbaka till valrörelsen, sade han.

Enligt Karlsson har de två inte haft några ingående diskussioner om nyval.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet