Foto: TT

SDU-toppen utesluts – anklagar Mattias Karlsson för lögn

Uppdaterad
Publicerad

Kopplingar till extremistorganisationer ligger bakom att de två högsta SDU-topparna nu utesluts ur partiet. Det säger SD:s gruppledare Mattias Karlsson. Men SDU-ordförande Gustav Kasselstrand slår tillbaka och menar att Mattias Karlsson ljuger.

Både SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand och vice ordförande William Hahne utesluts ur partiet, det stod klart under gårdagskvällen.

Nu berättar Mattias Karlsson, som varit vikarierande SD-ledare under Jimmie Åkessons sjukskrivning, varför.

Striden i SD

– SDU-ledningen ska ha lierat sig med personer från externa extremistorganisationer för att tillsammans flytta fram sina positioner och förändra moderpartiets ideologiska inriktning, säger han till Aftonbladet.

Fler riskerar uteslutning

Totalt riskerar ett 20-tal personer att uteslutas ur partiet.

– Medlemsutskottet har startat en granskning av ett tjugotal personer efter misstanke om ideologiska avvikelser och samröre med extremister, säger Mattias Karlsson till SVT.

– Om utredningen leder till beslut om uteslutning ur partiet vore det självklara att de lämnar sina poster och inte längre företräder Sverigedemokraterna. 

Enligt Karlsson finns också uppgifter om att SDU-ledningen ”aktivt och handgripligen skall ha agerat för att undanhålla medlemsutskottet relevant information”. Anledningen har varit att skydda medlemmar som betett sig olämpligt och uttryckt ideologiskt avvikande uppfattningar.

”Ljuger rakt av”

Men Gustav Kasselstrand anklagar Mattias Karlsson för att ljuga.

– Jag är arg, ledsen och upprörd för att utsättas för det här övergreppet av Mattias Karlsson och hans närmaste vänner. Den typen av anklagelser är inget som jag under alla mina år i partiet varit med om, ens från våra värsta politiska motståndare på extremistvänsterkanten, säger Gustav Kasselstrand, ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund, SDU, i en intervju med Sveriges Radios P1-morgon.

Kasselstrand säger att anklagelserna saknar motstycke och att man inte kan ”diskutera med människor som försöker att utmåla en som det värsta monster som finns.” Han nekar till att det finns något som helst samarbete med externa organisationer.

– Inga överhuvudtaget. Det finns inga som helst kopplingar mellan mig och andra organisationer i Sverige. Om det skulle ha funnits det så hade man ju presenterat några bevis, men några bevis har inte Mattias Karlsson eller Richard Jomshof eller andra partiledningen. Istället går man ut och försöker karaktärsmörda mig i media.

Ljuger Mattias Karlsson?

– Ja. Rakt av.

Mattias Karlsson kommenterar det hela med att han anser att det är en omogen reaktion.

– Jag kan förstå att den som är föremål för en sådan här granskning agerar väldigt känslomässigt och omoget, något mer har jag inte att säga.

Vägrade debattera

Samtidigt som SDU-orförande Gustav Kasselstrand fanns i Sveriges Radios studio var även SD:s partisekreterare Richard Jomshof på plats. Men Jomshof ville inte debattera med SDU-ordföranden.

– Vi befinner oss nu mitt i en utredning och den utredningen är inte klar. Jag har själv tagit del av en hel del bevis och en hel del inlägg i det här som kommer att presenteras på partistyrelsens bord den 27 april. Men utredningen är som sagt inte klar, jag vet själv inte vad som stämmer och inte stämmer i det här innan allt gåtts igenom.

Anklagelserna om att partiledningen är maktfullkomlig och rädd för populära politiker inom partiet som kan tänka själva avfärdar han bestämt.

– Det stämmer naturligtvis inte. Vi letar med ljus och lykta efter politiska företrädare och tar naturligtvis in dessa i partiet så fort de dyker upp. Det där är bara tomma beskyllningar.

Jomshof säger att det under flera år har funnits misstankar under en längre tid om kopplingar mellan SDU-ledningen och olika externa extrema organisationer, men att det på senare tid börjat dyka upp bevis. Bevisen kommer att läggas fram till partistyrelsen den 27 april enligt Jomshof.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden i SD

Mer i ämnet