Se när SVT tar avstånd från Åkessons uttalande

Uppdaterad
Publicerad

I eftersnacket efter gårdagens debatt tog SVT avstånd från ett uttalande som Jimmie Åkesson (SD) gjorde om invandrare.

– Jimmie Åkessons uttalande var grovt generaliserande och SVT tar avstånd ifrån det, sade programledaren.

Tidigare i debatten blev det en hård ordväxling mellan Åkesson och Lööf (C) om integration, jobb och invandrare.

– ”Bara invandrare får jobb så kommer allt att lösa sig” – det har de sagt hela tiden. Det händer inte, det blir inte så. Därför måste man ställa frågan varför det är så svårt för de här människorna att få jobb. Det är för att de inte är svenskar. De passar inte in i Sverige, sa Åkesson.

– Men hur uttrycker du dig? svarade Annie Lööf.

”Generaliserande”

Eva Landahl, programchef och tidigare ansvarig utgivare för SVT:s valprogram, förklarar varför hon som utgivare anser att SVT måste ta avstånd från kommentaren.

– Att invandrare pekas ut som en grupp som inte är svenskar och inte passar in i vårt land är ett grovt generaliserande uttalande, säger hon.

Hon förklarar ställningstaget vidare i ett blogginlägg. SVT har tidigare fällts för att det inte har tagits tillräckligt avstånd från generaliserande uttalanden från politiker.

Hon hänvisar alltså till den så kallade demokratiparagrafen i radio- och tv-lagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.