Johan Lindholm, Seko. Foto: Seko/TT

Seko anklagar Postnord för toppstyrning

Uppdaterad
Publicerad

Toppstyrning, felsorterade brev och otillräcklig bemanning. Fackförbundet Seko, som organiserar majoriteten av landets brevbärare, ser en rad orsaker till varför posthanteringen brister. ”Det är dags att lyssna på de anställda”, säger ordförande Johan Lindholm.

Bristerna inom Postnords posthantering har aldrig har varit större än under 2015, enligt tillsynsmyndigheten Post- och telestyrelsen. Myndigheten lyfter fram en rad anledningar till varför det har gått så snett.

Fackförbundet Seko, som är det största fackförbundet inom Postnord och företräder cirka 14.000 anställda, håller med. Samtidigt trycker fackförbundet på problemet med otillräcklig grundbemanning på en del arbetsplatser.

– Det innebär att man vid sjukdomsfall i vissa fall inte klarar av att rädda dagen. Det blir dagliga brandkårsutryckningar, säger Johan Lindholm som är ordförande för Sekosposten, den del av Seko som organiserar postanställda inom Postnord.

Ogillar utdelningskoncept

Medlemmarna är också mycket kritiska till det nya konceptet för postutdelning, Koncept utdelning, som infördes våren 2015.

Tidigare sorterade brevbärarna själva all post, men nu är småbreven redan sorterade av maskiner, vilket ökar risken för felsortering och att brevbäraren får med sig fel brev ut på rundan.

Brevbärarna måste också hålla reda på fyra högar i stället för tre. Tidigare var det direktreklam, småpaket och brev, medan det i dag även är småbrev. Det gör att utdelningen fungerar sämre i flerfamiljshus och vid utdelning med cykel.

– Brevbärare har bara två armar. Det är inte bra ergonomiskt. Det leder till en sämre arbetsmiljö och sämre effektivitet.

Sten Selander på Post- och telestyrelsen, har tidigare berättat för SVT Nyheter att det är småpaket som tillkommit på postrundan. Men Johan Lindholm menar att det inte stämmer utan att det är småbrev som tillkommit.

Medlemmarna vittnar också om toppstyrning, att arbetsgivaren inte tar hänsyn till lokala förhållanden som påverkar postutdelningen.

Har påtalat problemen

Seko har påtalat problemen för arbetsgivaren och det pågår en dialog om Koncept utdelning.

– När volymerna sjunker, sjunker omsättningen och det sätter press på företaget. Men jag tycker att det är dags att lyssna på brevbärarna och justera det som inte har blivit rätt efter ett och ett halvt år.

Ser du att era medlemmar har något ansvar för problemen med postutdelningen?

– Min bestämda uppfattning är att det i första hand handlar om förutsättningarna.

Hur mår era medlemmar med anledning av det här?

– Brevbärare är en otroligt lojal yrkesgrupp, de vill leverera med god kvalitet. När det av någon anledning brister mår de inte bra. De möter ju kunderna dagligen. Samtidigt har brevmarknaden varit avreglerad sedan 1990-talet och i dag delar över 30 operatörer ut post. Jag tror att kunderna har svårt att skilja på vem som delar ut vad.

Vill ha fastighetsboxar

Runt om i landet har Postnord ställt krav på fastighetsägare att se över arbetsmiljön för brevbärarna. I Örebro har det gått så långt att Postnord meddelat att de tänker sluta dela ut posten, enligt uppgifter till SVT Nyheter Örebro.

Johan Lindholm känner inte till förutsättningarna för brevbärarna i Örebro, men menar att det finns ett problem med bland annat för dålig belysning i vissa hus.

– Man måste åtgärda en del arbetsmiljöbrister. Man måste ha en dräglig arbetsmiljö, säger han.

Han tycker också att det är viktigt att lyfta fram att politikerna har ett ansvar för postutdelningen.

– De bör omgående lyfta frågan om att fastighetsboxar ska vara norm i flerfamiljshus. Det är ett sätt att få effektivare postutdelning när brevvolymerna viker. Framför allt förbättrar det arbetsmiljön avsevärt för brevbärarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Poststrulet

Mer i ämnet