Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ardalan Shekarabi (S) och Gunnar Strömmer (M) ur Aktuellt. Foto: SVT

Shekarabis känga till justitieministern: ”Lägg undan prestigen”

Uppdaterad
Publicerad

Ardalan Shekarabi (S) vill se en kriskommission för att hantera det eskalerade gängvåldet. Han riktar hård kritik mot Gunnar Strömmer (M), som han menar sätter prestige före lösningar.

– Ni sitter inte på alla sanningar och vi sitter inte på alla sanningar, säger Shekarabi i SVT:s Aktuellt.

Aktuellt sändes under tisdagen direkt från Uppsala, där den senaste tidens gängvåld väckt stor uppmärksamhet. Socialdemokraternas kriminalpolitiska talesperson Ardalan Shekarabi menar att det krävs drastiska åtgärder för att råda bot på problemen.

– Vi behöver en kriskommission, som polisförbundet begärde för några månader sedan. Samla alla politiska partier, samla alla experter och så måste vi fokusera handfast på de åtgärder som krävs, säger han.

Från regeringens håll tror man att det finns andra sätt att åtgärda våldet:

– En kriskommission är inte det formatet jag tror är det bästa. Det finns en massa olika sätt att mobilisera samhället runt den här uppgiften, menar justitieminister Gunnar Strömmer (M).

”Pajkastning mellan höger och vänster”

Enligt Ardalan Shekarabi är en annan viktig åtgärd att öka det blocköverskridande samarbetet. Han säger också att Gunnar Strömmers regering sätter ”ideologiska låsningar före lösningar”:

– Det har accepterats för länge att vi har en pajkastning mellan höger och vänster inom svensk politik. Låt oss redan imorgon samla partierna och expertisen och göra de saker vi kan göra snabbt här och nu. Vi har inte råd att vänta en månad, två månader eller ett år på utredningar och samtal, säger Shekarabi.

-  Vi borde släppa den politiska prestigen, tillägger han.

Strömmer: ”Inga förslag”

Enligt justitieministern samarbetar regeringen gärna med oppositionen, men säger att han inte har sett några förslag.

– Jag är beredd att lyssna på varje förslag från Socialdemokraterna. Men jag är inte säker på att det snabbaste sättet är att skapa nya strukturer mellan partier och experter, säger Strömmer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.