Shiamuslimer i Örebro är rädda för IS-återvändare

Uppdaterad
Publicerad

Örebro är en av de städer i Sverige varifrån flest personer anslutit sig till terrororganisationen IS. Nu växer oron att IS-terrorister ska återvända till staden. Den shiitiska församlingen har vakter utanför moskén vid gemensamma bönestunder.

Terrorgruppen IS betraktar shiiter som fiender. I den shiamuslimska församlingen ”Ahl Al-Bait kulturcenter” i stadsdelen Oxhagen i Örebro känner nästan alla någon som mördats av IS i Mellanöstern. Men enligt församlingens ordförande Omran Hashem är shiamuslimer även hotade på hemmaplan.

– Redan 2011 klottrade någon ”snart ska ni försvinna härifrån” utanför församlingens lokaler. Vi är säkra på att det var sunniextremister som al-Qaida och IS. De hotar oss i våra hemländer och nu även här.

För några år sedan blev han hotad i sin butik av en okänd man och på telefon, efter att Omran Hashem uttryckt sig kritiskt om IS i lokala medier. 

– Han sa att du känner inte mig men vi känner dig eftersom att du har sagt lite saker om oss. Det kommer en dag när när vi får makten i hela Sverige och då kommer du att ångra dig.

Har ni polisanmält hoten?

– Ja, men det lades ned.

Vakter utanför lokalen

Moskén har regelbunden kontakt med Säkerhetspolisen och efter hoten placerade man ut egna vakter utanför lokalen. Nu växer oron för nya återvändare.

– När de kommer tillbaka och vet att det finns en shiamuslimsk moské här, självklart är vi rädda för det. De kanske kommer in och gör någon illa.

Du tror det?

– Jag vet det, för jag vet hur de tänker. Vi har haft mycket problem med terrorgrupper i mitt hemland och kom hit för att leva i fred, men hur kan vi känna oss trygga när vi kan vara grannar till mördare?

Attacker mot shiitiska föreningar på andra platser i Sverige

Det är inte bara shiiterna i Örebro som är rädda för sunniextremister. Utanför Sveriges största shiamuslimska moské, ”Imam Ali Islamic Center”, i Järfälla utanför Stockholm har man sedan länge haft övervakningskameror och larmsystem. Men våren 2017 eldhärjades moskén. Branden tros vara anlagd. Polisen lade ned förundersökningen men Haider Ibrahim, ordförande för de islamiska shiasamfunden i Sverige misstänker att IS-anhängare ligger bakom efter tidigare hot.

Hösten 2016 utsattes en shiitisk föreningslokal i Malmö för ett brandattentat. Dådet hyllades i ett antal medier som kopplas till terrororganisationen IS och en 30-årig man från Syrien åtalades för terrorbrott. Rättegången slutade med en friande dom.

Se ett längre reportage om ämnet i söndagens Agenda, kl 21.15 i SVT 2 och på SVT Play. Även Säpochefen Klas Friberg medverkar för att diskutera frågan om IS-återvändare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer