Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Elisabet Åbjörnsson Hollmark förklara hur Sis planerar att stoppa rymningsförsöken. Foto: Vlada Cakic

Efter rymningarna: Nya regler för mobiltelefoner kan införas på Sis-hem

Uppdaterad
Publicerad

I söndags rymde en man i 20-årsåldern från ett Sis-hem utanför Uppsala och hoppade in i en väntande bil.

Nu har regeringen lämnat ett nytt lagförslag till Lagrådet som ger Sis-hemmen möjlighet att begränsa mobilanvändningen.

Under söndagen rymde en ung man med, enligt uppgifter till SVT, gängkriminella kopplingar från Sis-hemmet Bärby under en övervakad promenad. Han hoppade sedan in i en bil som väntade.

I dag finns bara två Sis-hem av den högsta säkerhetsklassen med bland annat staket och fordonsslussar, berättar Elisabet Åbjörnsson Hollmark, generaldirektör för Statens institutionsstyrelse, Sis.

På de lägre säkerhetsklassade Sis-hemmen är det därför lättare att kommunicera med omvärlden, säger hon till SVT.

– Vi vet med oss att det tyvärr kan vara väldigt enkelt om man är ute på området att beställa någon, eftersom vi har möjlighet då till sociala medier och mobiltelefoner, och kunna säga: ”Jag kommer vara där och då”, och då bli upphämtad.

Lagförslag – begränsad mobilanvändning på Sis-hem

Rymningarna har minskat med 40 procent sedan fjolåret, enligt Elisabet Åbjörnsson Hollmark. Men det krävs mer för att möta upp samhällssituationen med bland annat gängkriminaliteten.

Hon välkomnar därför de lagförslag som lämnats in till Lagrådet, vilka bland annat ger Sis utökade möjligheter att kontrollera besök och att begränsa elektroniska kommunikationstjänster.

Elisabet Åbjörnsson Hollmark menar att det skulle göra stor skillnad i säkerhetsarbetet på Sis-hemmen

– Jag väldigt glad över att regeringen har hörsammat våra behov, säger hon och fortsätter:

– Det vill säga att vi kan begränsa både mobiler och surfplattor på ett helt annat sätt, att vi kan visitera rutinmässigt för att förhindra farliga föremål eller droger för att kunna göra ett påverkansarbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.