Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sista dagen i Macchiarini-rättegången – Hör SVT:s reporter på plats om vad som händer. Foto: SVT/TT

Åklagarsidan yrkar på minst fem års fängelse i Macchiarinifallet

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare yrkar på minst fem års fängelse för kirurgen Paolo Macchiarini, som står åtalad för tre fall av grov misshandel. Under måndagen hölls slutpläderingar i forskningsskandalen kring de konstgjorda luftstruparna där flera personer dog.

SVT Nyheter finns på plats i rättssalen i Solna tingsrätt där flera personer har hörts under förmiddagen, bland annat änkan till en av de patienter som dog.

Det är nu sju år sedan som visselblåsare slog larm om operationerna med konstgjorda luftstrupar. Sju patienter dog, höga chefer fick avgå och kirurgen Macchiarini åtalas för grov misshandel.

Huvudpersonen för rättegångsdramat var lugn och samlad under den sista rättegångsdagen, berättar Yvonne Åstrand, SVT:s reporter på plats.

– Han säger att hans enda uppsåt har varit att rädda liv, att det är beslut han tagit med andra och att man gemensamt kommit fram till att de här transplantationerna har varit det enda rimliga.

”Patienter har vilseletts”

Under eftermiddagens slutpläderingar gick åklagarsidan igenom sina argument för varför ingreppen har handlat om forskning på människa och att de inte skedde inom ramen för vård samt vilka tillstånd som saknades för detta.

Åklagarsidan hävdade också att det var Macchiarini som bar huvudansvar för ingreppen.

”Allvarlig kroppsskada”

Åklagarsidan vill att de tre fall som tas upp ska klassas som grov misshandel.

 – Ingreppet har inneburit en allvarlig kroppsskada. Ingreppet har riktats mot en mycket utsatt målsägande som dessutom vilseletts och utnyttjats i en miljö, ett sjukhus, där en patient ska känna sig trygg och kunna lita på att bli behandlad i linje med de regelverk som finns, sa Lundström-Kron när hon motiverade grov misshandel för den första patienten, som avled 2014.

Straffvärdena för de tre åtalspunkterna ligger enligt åklagarna på sammanlagt minst fem års fängelse.

”Flera problem med åtalet”

Det finns flera svagheter i åtalet, menar advokat Björn Hurtig, som är Macchiarinis försvarare. Han menar att Macchiarini är oskyldig till anklagelserna, bland annat eftersom det inte går att säga att det helt saknades vetenskapligt stöd för att genomföra operationerna.

Alla tre patienter befunnit sig i livshotande tillstånd och det fanns inga alternativa behandlingsmetoder, enligt försvarssidan. Macchiarini hade inget uppsåt att skada dem – utan att göra gott.

– Han har varit aktsam, han har haft patientens bästa för ögonen, sa Björn Hurtig i slutpläderingen.

Dom i målet meddelas 16 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.