Sjöstedt om smittan på äldreoboenden: Priset för år av neddragningar

Uppdaterad
Publicerad

Att skydda de äldre var en av de viktigaste delarna i strategin – men runt hälften av de som har dött i Covid-19 har bott på äldreboenden. Enligt Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt är orsaken årtionden av neddragningar.

– Nu betalar vi priset. Man hinner inte med, man är för sliten, det är för tungt, säger han i SVT:s partiledardebatt.

Jonas Sjöstedt (V) är en av flera partiledare som i partiledardebatten lyfter att det är viktigt att höja statusen för omsorgsyrken. 

– Lärdomen är att alla som jobbar i äldreomsorgen ska ha rätt till fast anställning och utbildningar. Utbildning, flera anställda och ett tydligare medicinskt ansvar, säger han.  

Coronapandemin

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tror också att medarbetarfrågan kan vara en orsak, men säger att orsakerna till att smittan fick fäste på särskilda boenden behöver diskuteras i detalj i den coronakommission som ska tillsättas.

– Jag har tyvärr personlig erfarenhet av precis det här misslyckandet och har talat med Eskilstuna kommun där min mamma bodde. De nämnde även att skyddsutrustning saknades, att den utrustning som kom visste man inte hur den skulle användas, språkfrågan samt naturligtvis besöksförbudet som kom tre veckor efteråt, säger Ulf Kristersson.

Åkesson: Krävde tidigt att munskydd skulle vara obligatoriskt

På en fråga om alla i äldreomsorgen borde ha skyddsutrustning säger Stefan Löfven att det är helt rimligt. Det får Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att reagera.  

– Stefan Löfven säger att vi ska skyddsutrustning men tidigare sade ni att det var kontraproduktivt och nu har ni ändrat er även på den punkten. Vi krävde tidigt att munskydd och visir skulle vara obligatorisk i äldreomsorgen. Man kan lösa det på enkelt sätt, det behöver inte vara hög skyddsklassning, det kan räcka med ett tygstycke för ansiktet. Det handlar om att man inte ska spotta på andra, säger han.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet