Foto: TT

Sjöstedt: Sluta hoppas på Socialdemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Jämlikhet stod i fokus när Jonas Sjöstedt höll sitt tal i Almedalen. Han liknade Socialdemokraterna vid ett gammalt ånglokomotiv och anklagade dem för att sakna ideér.

V-ledaren sa att Socialdemokraterna gärna talar om jämlikhet. Men när det kommer till kritan ser det annorlunda ut.

– Socialdemokraterna har gjort mycket bra för Sverige, men i dag är det tydligt att det inte är från dem som idéerna för jämlikhet kommer, sa Sjöstedt och menade att regeringen är det enda som står i vägen för en återinförd förmögenhetsskatt.

– Vi har ett skattesystem som är riggat för de rika, sa V-ledaren.

En återinförd förmögenhetsskatt ska enligt Vänsterpartiet bland annat bekosta gratis medicin till de som fyllt 80 år, ett förslag som presenterats under partiets dag i Almedalen.

”En stor feministisk orättvisa”

I sitt tal riktade sig Jonas Sjöstedt extra mycket till kvinnliga pensionärer. Bland kvinnliga pensionärer är det fler än varannan som har så låg pension att de får garantipension, den lägsta garanterade nivån, konstaterade Sjöstedt och kallade det för en stor feministisk orättvisa.

– De har snutit näsor, läst läxor och lagat mat. De har haft viktiga arbeten som fått Sverige att fungera. Och sedan, när de börjar närma sig pension öppnar de det orangea kuvertet med en klump i magen.

Kräver nytt pensionsystem

Vänsterpartiet kräver ett helt nytt pensionssystem som inte fortsätter att missgynna kvinnor och arbetare, sade Sjöstedt. Men fortsatte med att konstatera att regeringen gjort upp med de borgerliga om pensionssystemet.

– Vi får inte ens komma in i förhandlingsrummet.

Han liknade Socialdemokraterna vid ett gammalt ånglok.

– De har tjänat väl och arbetat för jämlikhet och rättvisa. Men tiderna förändras. I dag är det inte ånglokomotiv som man ska hoppas på om man vill framåt. Och Miljöpartiet, de är väl de som står där bak och skyfflar kol, sa Sjöstedt med en blinkning om att MP gått med på Vattenkrafts försäljning av den tyska brunkolsverksamheten trots att man inför valet lovat att kolet skulle stanna i marken.

”Trettonåringar smartare än regeringen”

Och kolet återkom. Sjöstedt tog upp en grupp högstadieelever från Halmstad som bestämt sig för att samla in namn mot försäljningen av Vattenfalls kol och åka till Stockholm för att protestera.

– Trettonåringar som vet vad klimatet kräver, trettonåringar som är klokare än regeringen.

Om man vill se förändring är det Vänsterpartiet som gäller, sa Sjöstedt.

– Det är dags att sluta hoppas på att Socialdemokraterna ska bli något som de inte längre är.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2016

Mer i ämnet