Sjöstedt tror inte på vänsterspöket

Publicerad

Allianspartierna försöker få väljarna att fly undan ett maktskifte, men vänsterspöket finns inte, säger Sjöstedt (V) i Aktuellt.

Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ kan faktiskt vara en tillgång för Alliansen, och fungera som ett vapen för att locka tillbaka väljare från Socialdemokraterna. Att kunna skrämmas med det rödgrönrosa spöket har gett Alliansen nytt hopp.

Men Jonas Sjöstedt (V) säger i Aktuellt att väljarna inte är rädda.

Almedalen 2014

– Jag vet inte om vi är något spöke egentligen. Orsaken till att alliansen pratar så mycket om oss är att de inte har så mycket egna idéer, och jag tror att folk ser det, säger han.

Tror inte på taktiken

Han tror inte att taktiken kommer locka över väljare till Alliansen.

– Det här är en klassisk strategi: man försöker gå i opposition fast man är i regering, för att inte prata om sina egna misslyckanden och inte om sina egna planer om framtiden.

Spöket återkommer

Men oavsett om det fungerar eller ej, så kommer nog spöket att föras på tal under hela valrörelsen.

– Det här kommer vi höra mycket om i valrörelsen. ”Köp inte grisen i säcken”, det kommer vi höra mycket, säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2014

Mer i ämnet