V-ledaren Jonas Sjöstedt. Foto: TT

Sjöstedt: Vänsterpartiet redo fälla borgerlig budget

Publicerad

Vänsterpatiets ledare Jonas Sjöstedt är nöjd med överenskommelsen mellan regeringen och allianspartierna. Samtidigt tycker han att det är bra att hans parti inte ingick i förhandlingarna, eftersom partiet därmed inte är bundet till överenskommelsen. – Vi vill ju till exempel kunna rösta emot en borgerlig statsminister, säger Jonas Sjöstedt till SVT.

Vänsterpartiet var inte inblandat i decemberöverenskommelsen mellan regeringen och Alliansen. Partiledare Jonas Sjöstedt berättar för SVT att partiet har fått löpande information om överenskommelsen, och att han är nöjd med resultatet.

– Jag tycker det är bra för att vi kan undvika nyval, och framförallt tycker jag att det är bra för att vi då kan genomföra de viktiga reformer vi förhandlade fram med regeringen i budgeten, säger Jonas Sjöstedt.

Fortsatt samarbete med regeringen

Sjöstedt berättar att Vänsterpartiet har hållit egna samtal med regeringen om fortsatt samarbete om statsbudgetar fram till nästa val.

– Vi har kommit överens om att vi ska göra statsbudgeterna gemensamt under resten av mandatperioden och att överenskommelsen om vinsterna i välfärden ligger fast. Det garanterar ju oss ett betydande inflytande.

Känner ni er fortfarande inbjudna att förhandla om budgeten, trots den här överenskommelsen mellan regeringen och allianspartierna?

– Ja, det är det budskap vi har fått från regeringen, entydigt.

Beredd att fälla borgerlig budget

Vänsterpartiet beklagar inte att man inte själv deltog i förhandlingarna som ledde fram till decemberöverenskommelsen. Sjöstedt betonar också att partiet genom sin frånvaro i förhandlingarna inte heller är skyldigt att följa de nya reglerna.

– Vi är inte en del av regeringen. Vi är i grunden ett oppositionsparti som förhandlar om delar av politiken. Vi vill inte ingå i regerings förhandlingar på det sättet, och vi är därmed också fria att rösta som vi vill i framtiden. Vi är inte bundna av den här överenskommelsen, det tycker jag är bra.

Vilka fördelar ser du med det?

– Vi vill ju till exempel rösta emot en borgerlig statsminister om det blir ett sådant förslag efter nästa val.

Skulle ni då kunna tänka er att fälla en framtida borgerlig budget i riksdagen?

– Ja, vi har inga planer på att rösta på borgerliga budgetar och vi är inte en del av den här överenskommelsen.

”Ett sista symboliskt fyrverkeri” från SD

Sverigedemokraterna har efter att överenskommelsen presenterats meddelat att man tänker lämna in en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven.

– Det är väl ett sista symboliskt fyrverkeri i den här frågan från deras sida, kommenterar Jonas Sjöstedt agerandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet