Antalet personer som står i kö i mer än 90 dagar för att få rätt åtgärd utförd har mångdubblats. Foto: TT

Sjukhusen brister i vårdgarantin – het fråga i regiondebatt

Uppdaterad
Publicerad

Sju av tio får inte vård i tid enligt vårdgarantin och statistiken visar att köerna blivit längre de senaste två mandatperioderna. Hur ska utvecklingen ändras? Det är en av många viktiga frågor som ska debatteras när SVT bjudit in till debatt med Västra Götalands toppolitiker.

Med start klockan 12 på torsdag sänder SVT en regiondebatt direkt från Skövde kulturfabrik. Deltar gör Västra Götalandsregionens toppolitiker från åtta partier.

Vårdköer växer

En av frågorna som ska debatteras är hur sjukhusen ska klara av att leva upp till vårdgarantin, vilket de inte gör i dag. I klippet nedan förklarar SVT:s reporter hur köerna för den planerade vården växt de senaste åren.

Val 2018 Väst

Antalet personer som står i kö i mer än 90 dagar för att få rätt åtgärd utförd, som till exempel operation, har mångdubblats. I mars 2011 fanns det 1 604 personer som väntat mer än 90 dagar. I mars 2018, 7 år senare, 8 028 personer.

Daisy drabbas

Daisy Hillergren, 88, har väntat i ett år på att få träffa en läkare. Foto: SVT

SVT Nyheter Väst har tidigare berättat om 89-åriga Daisy Hillergren från Göteborg som är en av de som drabbas av vårdköerna. Hon har nu väntat i snart två år på en fotoperation.

– Jag tycker det är fruktansvärt, detta måste man ändra på. Det ska inte ta två år, sa hon till SVT Nyheter Väst tidigare i veckan.

Debattämnen

Förutom vårdköerna kommer följande ämnen debatteras:

– Arbetsmiljö i vården

– Kollektivtrafik

– Kultur

Missa inte debatten som sänds här på webben med start klockan 12.

Regiondebatt klockan 12 på Skövde kulturfabrik

Deltagare:

Johnny Magnusson (M)

Ulrika frick (MP)

Jonas Andersson (L)

Kristina Jonäng (C)

Monica Selin (KD)

Heikki Klaavuniemi (SD)

Helen Eliasson (S)

Eva Olofsson (V)

Debattledare är Hanna Nyberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Väst

Mer i ämnet