Foto: SVT

Björklund: Budgeten skadlig för Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartiledaren Jan Björklund och Vänsterns Jonas Sjöstedt var oense om mycket när det gäller budgeten – men båda vill gärna se Vänsterpartiet som budgetförhandlingarnas vinnare.

Jan Björklund är inte helt oväntat, starkt kritisk mot budgeten.

– En veritabel skattechock. Det handlar om skattehöjningar på 30 miljarder. Man får gå långt tillbaka i tiden för att hitta något liknande.

Vårbudget 2015

Grattis till Sjöstedt men beklagligt för Sverige!

Jonas Sjöstedt, nu beskriver jan Björklund dig som vinnare – vad är du mest nöjd med?

– Det jag är mest glad för är de konkreta satsningarna. Många sliter hårt i vården – nu får de 5.000 arbetskamrater till. Ensamstående föräldrar, de flesta kvinnor,  har svårt att få ihop ekonomin och ge sina barn det som de vill. Nu höjs underhållsstödet, det blir gratis glasögon och gratis medicin till alla barn. Det är stora välfärds- och jämställdhetsreformer.

”Betalas med skattehöjningar”

Björklund är dock fortsatt kritisk.

– Detta betalas med mycket höga skattehöjningar på jobb. Höjer man skatten blir det färre jobb och då får man inte in skattepengar.

– Nja, nu är det ju så att de allra flesta svenska löntagare får ingen skattehöjning alls. Det är bara de som tjänar över 50.000 kronor. Och de har ju varit de stora vinnarna under er tid, svarar Sjöstedt.

De båda partiledarnas uppfattning om arbete för ungdomar och vilka åtgärder som är effektivast skiljer sig som väntat rejält. Björklund anklagar de rödgröna för att äventyra jobben för tiotusentals ungdomar genom att ta bort den sänkning av arbetsgivaravgiften som alliansregeringen införde.

Subvention av företag

Sjöstedt kontrar med att detta är en subvention av företag som enligt hans uppfattning ger betydligt dyrare jobb än andra stödåtgärder.

Avslutningsvis får Jan Björklund också frågan om han, mot bakgrund av sin starka kritik mot budgeten, fortfarande står bakom Decemberöverenskommelsen, som innebär att regeringen kommer att få igenom sin budget, något han besvarar med ett tydligt ja.

– Uppgörelsen var en nödvändig lösning på den kris vi hade i december.

– De kommer att få igenom sin budget. Väljarna har röstat så här, men det är skadligt för Sverige, säger Björklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårbudget 2015

Mer i ämnet