Liberalerna: Regeringen bottnar inte i hedersfrågorna

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s granskning om hedersvåldet säger Moderaternas rättspolitiska talesperson att han vill skärpa sekretesslagstiftningen – och Liberalernas partisekreterare vill se en diskussion om hedersvåldet i riksdagen.

– Jag uppmanar socialministern att möta mig i en debatt, eller inte ens debatt utan en diskussion om frågan, säger hon.

SVT har under flera månader granskat situationen för hedersutsatta i Sverige. Granskningen har bland annat visat att 15 procent av alla unga som omhändertas av socialtjänsten på grund av våld i hemmet är hedersutsatta.

Vi har även träffat hedersutsatta flickor som anser att myndigheter snarare stjälpt än hjälpt hedersutsatta personer. I vissa fall har ungdomar spärrats in på låsta Sis-anstalter. I andra fall har deras gömställen röjts av svenska myndigheter, vilket har lett till att de hittats av sina familjer. I ett fall gick det så långt att en kvinna mördades efter att myndigheterna röjt hennes gömställe.

De gömda hedersflickorna

Vi har sökt flera berörda ministrar för att ställa frågor. Jämställdhetsminister Eva Nordmark (S), socialminister Lena Hallengren (S) och justitieminister Morgan Johansson (S). 

Ingen har hittills ställt upp på en intervju.

”Bottnar inte i frågorna”

Juno Blom (L) har arbetat med hedersfrågor under lång tid. Hon anser att regeringen inte bottnar i frågor som gäller hedersvåld, och att hon under lång tid försökt få till en diskussion med bland andra Lena Hallengren om frågan.

– Det finns så klart ingen politiker som inte tycker att detta är en viktig fråga, men om man inte bottnar i frågorna kan man inte möta de utsattas behov, säger Juno Blom (L).

Nu har Liberalerna lämnat in en förfrågan om att hålla en debatt i riksdagen på ämnet.

M vill skärpa lagstiftningen

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell tycker att man bland annat bör se över sekretesslagstiftningen.

– Till exempel skapa en möjlighet att inte informera föräldrar när barnen misstänks vara utsatta för hedersvåld, säger Johan Forssell.

Hit kan du vända dig om du är utsatt för hedersförtryck

Till socialtjänsten, hälso- och sjukvården eller polisen där du bor.

Akuta händelser

Vid akuta händelser bör du alltid kontakta 112. Om händelsen inte är akut, men du ändå behöver kontakt med sjukvård kan du ringa till Vårdguiden 1177 för att få hjälp om vart du kan vända dig inom vården.

Socialtjänsten

De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit man kan ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.

Ungdomsmottagningen

På samlingssidan umo.se finns kontaktvägar till alla landets ungdomsmottagningar. Hit kan du vända dig om du är mellan 13 och 25 år. Det går även att ringa och skicka in frågor via mejl.

Origo

Polisens resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck. Ring anonymt och gratis under vardagar kl 09.00-16.00 på 020-25 30 00 – samtalet syns inte på telefonräkningen. Du kan också ställa en hemlig fråga här.

Eller till ett urval av organisationer och föreningar i Sverige:

TRIS – Tjejers rätt i samhället

Till TRIS nationella jourtelefon 010-255 9191 kan du som är utsatt för hedersförtryck vända dig anonymt för att få stöd och råd. TRIS har också en chatt som är öppen måndagar och torsdagar mellan 15.00-23.00. Du som chattar kan vara helt anonym.

GAPF – Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime

Om du själv är utsatt eller om någon i din närhet är utsatt kan du ringa till GAPF:s stödjour för råd, stöd och hjälp: 070 000 93 28. Stödjouren är öppen dygnet runt, du som ringer kan vara helt anonym och samtalet är kostnadsfritt.

Kvinnofridslinjen

På uppdrag av regeringen bemannar nationellt centrum för kvinnofrid telefonlinjen dygnet runt, året om. Samtal till linjen syns inte på telefonräkningen och är helt kostnadsfria. Kvinnofridslinjen går att nå på telefon: 020 50 50 50.

BRIS – Barnens rätt i samhället

Du som är under 18 år kan ringa till Bris och tala med en kurator. Deras telefonnummer är 116 111 och alla samtal är anonyma. Samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen.

Rädda Barnen

Den som är barn eller ungdom kan prata med Rädda Barnen om hedersrelaterat förtryck, våld, begränsningar, rättigheter, kärlek, tvångsäktenskap och könsstympning i chatten ”Kärleken är fri”. Chatten är öppen tisdag–torsdag klockan 13.00–15.00 och måndag–torsdag och söndag klockan 19.00–21.00.

Kvinnojourer

Det finns flera kvinnojourer runt om i landet som erbjuder stöd och hjälp. Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se.

Unizon

Riksförbundet Unizon som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer över hela landet. Via deras hemsida, unizonjourer.se, finns kontaktvägar till jourer och stödverksamhet.

Hedersförtryck och hedersvåld

Att leva med hedersrelaterade begränsningar och bestraffningar innebär att det finns förväntningar och krav på att familjens, släktens eller ett ännu större kollektivs intressen sätts framför de egna. Hedersrelaterat våld och förtryck kan också handla om att återupprätta familjens eller släktens anseende om det skadats.  

Kontrollen av flickors och kvinnors sexualitet betraktas som nödvändig för att upprätthålla familjens anseende och status. Det innebär att rykten kan räcka för att en familj ska anses förlora sin heder. Det kan också medföra att flickor och kvinnor som utsätts för sexuella övergrepp inte vågar berätta om det, och att de skuldbeläggs om det kommer fram. 

Ogifta kvinnors oskuld och gifta kvinnors kyskhet är två centrala ideal för människor som praktiserar hedersnormer. Upprätthållande av oskuldsidealet sker genom könssegregation, invaderande föräldraskap, barn- och tvångsäktenskap samt könsstympning.

Val av partner är till exempel många gånger inte en individs eget val utan en angelägenhet för familjen eller ett större kollektiv.

Källa: Hedersförtryck.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De gömda hedersflickorna

Mer i ämnet