Skatteverkets huvudkontor i Solna. Foto: TT arkivbild

Andrahandsuthyrning, e-handel och rutavdrag hårdgranskas

Uppdaterad
Publicerad

Inkomster från e-handel och uthyrning av privatbostäder ska granskas extra noga i årets deklarationer. Dessutom ska de nya rut-tjänsterna och nya avdrag för installation av grön teknik hårdgranskas, uppger Skatteverket. 

Skatteverket bedömer att inkomster av e-handel och uthyrning av privatbostäder ökade förra året som ett resultat av pandemin.

”Många hyrde ut fritidsboenden förra sommaren och mycket pekar mot att hyrorna var högre än tidigare. Förmodligen för att fler semestrade i Sverige än normalt”, säger Henrik Kisterud, samordnare av uthyrningskontrollen, i Skatteverkets pressmeddelande.

Internethandel exploderade

Även e-handeln ökade kraftigt under 2020. Svenskarna köpte för cirka 100 miljarder mer förra året än 2019. Det motsvarar en ökning på 33 procent, uppger Skatteverket som främst ska granska mindre och medelstora företag med webshoppar. I fokus är de som säljer till kunder utomlands.

– Vi letar efter oredovisade inkomster, både intäkter och moms, säger Marcus Pettersson, samordnare av e-handelskontrollen.

Det blir även kontroller av de nya rut-tjänster som trädde i kraft vid årsskiftet. Det handlar om viss tvätt, montering av möbler, transport av möbler för återbruk och enklare tillsyn av bostad.

Från årsskiftet har Skatteverket fått uppgiften att hantera avdrag för installation av grön teknik. Även där kommer kontroller att genomföras.

Skatteregler för andrahandsuthyrning

Visa

Den som hyr ut en privatbostad ska betala skatt på inkomster som överstiger 40 000 kronor plus avdrag motsvarande hyra. Skatten är 30 procent på överskottet.

Källa: Skatteverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer