Skattemyndigheter i olika länder samarbetar med att utveckla metoder för att spåra vem som flyttar pengar med hjälp av kryptovalutor. Foto: TT

Skatteverket söker metoder att spåra affärer i bitcoin

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverkets utredare jobbar febrilt för att hitta sätt att spåra affärer i bitcoin. Man hoppas på så sätt kunna hindra att valutan används för penningtvätt och kriminalitet, eller av dem som vill slippa insyn från banker och myndigheter.

Kryrptovalutor som bitcoin har delvis skapats för att slippa inblandning från banker och mellanhänder när man vill överföra värden. Snabbt, billigt och öppet har varit slagord.

Och det är lätt att spåra vilka transaktioner i bitcoin som sker mellan olika virtuella plånböcker. Men där blir det stopp. Vilka individer som står bakom de elektroniska plånböckerna syns inte. Och inte heller vad affären gällde.

Kryptovvalutor har därför blivit ett sätt för vissa att göra affärer utan myndigheters insyn.

Vill identifiera personer

Men Skatteverket hävdar att de utvecklar sätt att även identifiera de personer som gör affärer i bitcoin.

– Vi har långtgående undersökningsmöjligheter, och vi kan bland annat begära in uppgifter från olika aktörer, säger Daniel Särnqvist som ansvarar för en del av Skatteverkets arbete med kryptovalutor.

Detta arbete har tagit fart mest sista året. Skattemyndigheter i olika länder samarbetar i utredningar, men också i att utveckla metoder för att spåra vem som flyttar pengar med hjälp av kryptovalutor.

Polisen intresserad

Även polisen är förstås intresserad, men Skatteverket har i vissa lägen större möjligheter, eftersom de inte behöver en specifik brottsmisstanke för att begära in uppgifter från banker, telefonbolag och andra.

– I vår mer offensiva verksamhet finns nu ett antal exempel på att vi lyckats identifiera de som använt bitcoin. Att spåra transaktionerna är lätt, att spåra personerna är lite svårare men vi har långtgående möjligheter att efterforska sådan information, säger Daniel Särnqvist.

Få utredningar går i mål

Det är enligt skatteverket fortfarande väldigt få utredningar som gått i mål i denna typ av ärenden, men metoderna utvecklas och man tror därför att det kommer bli allt fler.

– Vi har metoder så att vi kan se en del, men vi vill av sekretesskäl inte avslöja våra metoder, säger Daniel Särnqvist.

Skatteverket jobbar också med kryptovalutor för att kartlägga om det görs affärer på Darknet som borde beskattas, och man följer skattefrågor för dom som gjort reavinster – eller förluster – på affärer med bitcoin . Idag är principen att man beskattas först när man växlar över från kryptovalutor till ”riktiga” pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.