”Skiter björnar i skogen?” blev Jonas Sjöstedts svar i SVT:s Debatt på frågan om han vet att SD det finns rasister i SD. Foto: SVT

Sjöstedt: Skiter björnar i skogen?

Uppdaterad
Publicerad

”Sverigedemokraterna är rasister” slog vänsterledaren Jonas Sjöstedt fast i sitt tal i Almedalen. När han efteråt konfronterades om påståendet i SVT Debatt gav han ett något oväntat svar.

Sjöstedt gick hårt åt Sverigedemokraterna och partiledaren Jimmie Åkesson i sitt tal i Visby på fredagen. Direkt efter frågades V-ledaren ut i Debatt om bland annat sin attack mot SD.

Du sa i ditt tal att ”Jimmie Åkesson vet, och jag vet, att Sverigedemokraterna är rasister”. Nu har ju de nolltolerans mot rasism i sitt parti. Hur vet du att det inte är så?

Almedalen 2014

– Ja, skiter björnar i skogen? höll jag på att säga, svarade Sjöstedt direkt och fick applåder av publiken.

– Det är ett parti som kan sänka skatterna för bankerna och för höginkomsttagarna, och sen när pengarna inte räcker till välfärden, då är det invandrarnas fel. Jag tycker att det är fegt.

Men du tycker inte att han är trovärdig helt enkelt?

– Nej jag tycker att de är ett rasistiskt parti.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2014

Mer i ämnet