Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Oscar Olsson / TT

Skolministern har pressträff om friskoleutredningen

Uppdaterad
Publicerad

Tidöpartierna är överens om att den återuppstartade friskoleutredningen ska ligga till grund för en ny friskolelag 2026. Vinststopp och vinstudelningsförbud ingår i tilläggsdirektiven meddelar skolminister Lotta Edholm (L) på en pressträff under fredagsförmiddagen.

– I de fall skolor och förskolor har otillräckliga reslutat sett till sin elevsammansättning ska man kunna besluta om vinststopp.

Villkoren för friskoleägare bör skärpas, har regeringen flaggat för. Under torsdagen kunde SVT Nyheter berätta att Tidöpartierna är överens om nya riktlinjer för friskoleutredningen som ska ligga till grund för en friskolelag 2026.

Skolministern: Helrenovering av friskolesystemet

Under våren har SVT Nyheter rapporterat om hur skolpengen till en friskola gått till helt andra verksamheter, bland annat en våffelstuga i Åre och skärgårdstomter. Thorengruppen har fått beslut från Skolinspektionen om att stänga en skola, efter bristande kvalitet i undervisningen.

Det har också hänt att friskolebolag gått i konkurs, eller att Skolinspektionen återkallar tillståndet att driva skola på grund av misskötsel.

– Målsättningen är att göra en helrenovering av friskolesystemet och städa bort de osunda drivkrafter som finns i systemet, säger Lotta Edholm på pressträffen.

Här kan du se SVT Nyheters sändning från pressträffen.

Vinststopp ska utredas

Tilläggsdirektiven handlar bland annat om att utredaren ska föreslå vinstutdelningsförbud eller vinstudelningsbegränsning. Även förskolor omfattas av nu av utredningen.

– Om Skolinspektionen eller kommunen har förelagt skolor att åtgärda brister ska man inte kunna ta ut vinster. I de fall skolor och förskolor har otillräckliga reslutat sett till sin elevsammansättning ska man kunna besluta om vinststopp, säger Lotta Edholm.

Utredaren ska även föreslå skärpta sanktioner samt en utvidgad ägar- och ledningsprovning.

– Det kommer också utredas om kommunen ska ha möjlighet att kräva tillbaka skolpeng om den används till annan verksamhet, säger Edholm.

Joakim Stymne, generaldirektör på SCB utses till ny utredare. Uppdraget ska redovisas den 28 februari 2025.

S: Risk för enormt kontrollsystem

Åsa Westlund (S), vice ordförande i utbildningsutskottet, menar att regeringen fortsatt är naiv om friskolorna.

– Regeringen väljer att utgå ifrån hur man kan bevara möjligheten för några få skolägare att fortsätta ta ut vinst i stället för att välja perspektivet vad är bäst för elever och lärare. Jag ser risken att man bygger upp ett enormt stort kontrollsystem som lärare måste administrera, säger Westlund i SVT:s direktsändning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åsa Westlund (S), är kritisk mot regeringens friskoleutredning: ”Regeringen räddar kvar möjligheten för några få att gå med vinst”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.