Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
-Skolverket borde gjort mer för att säkra att rätt antal elever blev exkluderade, säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson. Foto: SVT

Skolverket om kritiken: ”Vi har fått en läxa”

Uppdaterad
Publicerad

Skolverket borde ha gjort mer för att säkerställa att rätt antal elever blev exkluderade från Pisa-mätningen 2018. Det uppger Riksrevisionen i sin granskning av myndighetens agerande.

Generaldirektör Peter Fredriksson medger att myndigheten borde ha gjort mer, men uppger samtidigt att det var skolorna och inte Skolverket som exkluderade eleverna.

Riksrevisionen har granskat Sveriges genomförande av den internationella Pisaundersökningen 2018.

Undersökningen genomföras av OECD och är en internationell utvärdering av elevers skolresultat. Enligt Riksrevisionens granskning har fler elever exkluderats från undersökningen än vad regelverket tillät.

– Vi har kommit fram till att Skolverket förvisso har genomgått de informationsinsatser som OECD föreskriver i sina manualer, men man har inte följt upp att informationen har uppfattats korrekt ute på skolorna, säger Sofia Sandgren Massi, revisionsdirektör på Riksrevisionen.  

Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson menar att det var skolorna och inte Skolverket som exkluderade eleverna från mätningen. Samtidigt uppger han att kritiken som riktats mot Skolverket är rimlig.

”Vi borde ha gjort ännu mer”

– Vi vill inte ha en diskussion om själva studien och antalet exkluderade elever och därför tycker vi att det är viktigt att Skolverket gör vad vi kan för att vi inte ska hamna där än gång till, säger han.

Som svar på frågan vad han anser att Skolverket hade kunnat göra annorlunda svarar han:

– Vi borde ännu mer och ännu bättre ha följt upp de elever som exkluderades så att vi hade kunnat svara politiker och debattörer att vi har koll och att vi har försäkrat oss om att det är rätt och riktigt. Nu har det funnits tveksamheter och vi har fått en läxa och den kommer vi att göra nästa gång det är dags för Pisa-studier, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritiserade Pisaundersökningen 2018

Mer i ämnet