Från vänster burka, niqab och hijab/slöja. Foto: SVT Grafik

Slöjförbud het fråga för Liberalerna

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna kan komma att driva ett förbud för heltäckande slöja för anställda på offentliga arbetsplatser och ett förbud för slöja för elever i förskola och lågstadiet.

Utskottet som hanterar integrationsfrågor och föreslagit till landsmötet att heltäckande slöja, som burka eller niqab, inte ska tillåtas på offentliga arbetsplatser. På privata arbetsplatser ska det vara upp till arbetsgivaren att besluta om klädkoder.

Dessutom föreslås att ”slöjanvändning inte ska tillåtas i förskola och på lågstadiet”.

– Det är kontroversiella frågor, säger SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

Partiets landsmöte ska ta ställning till förslagen på söndag. I det landsmötesutskott som har behandlat förslagen finns en knapp majoritet för dem.

En knapp majoritet i utskottet är också för att förbjuda religiösa friskolor, både nya och de som redan finns.

Partistyrelsen kan bli nedröstad

Alla tre förslagen går emot partistyrelsens linje. När det gäller religiösa friskolor anser partistyrelsen att ett förbud bara bör omfatta nyetablering.

Hur troligt är det då att dessa förslag röstas igenom och drivs av Liberalerna i valrörelsen nästa år?

– Det finns en majoritet i utskotten, men förslagen har också mötts av intern kritik. Av desssa tre förslag tror att chansen att förslaget om förbud av religiösa friskolor går igenom, säger Mats Knutson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.