Företaget Tunstall kommer i nuläget inte att få något stort ramavtal med kommunernas bolag. I stället tecknas tillfälliga ramavtal med andra leverantörer. Foto: Andreas Hillergren/TT

Smäll för bolaget bakom trygghetslarmen – inget nytt ramavtal just nu

Uppdaterad
Publicerad

Efter höstens problem med trygghetslarm kommer nu en tuff konsekvens för bolaget bakom larmen. Företaget Tunstall kommer i nuläget inte att få något stort ramavtal med kommunernas bolag. I stället tecknas tillfälliga ramavtal med andra leverantörer.

Kommunernas gemensamma bolag SKL Kommentus uppger för SVT att man behöver mer tid för att granska höstens händelser.

I väntan på detta väljer man att skriva tillfälliga ramavtal med sex andra leverantörer.

Senast i mars nästa år hoppas SKL Kommentus att man är klara med en utredning om Tunstall. Först därefter avgörs om man kommer att få ett av de ordinarie ramavtalen.

”Mycket beklagligt”

– Det är mycket beklagligt det som hänt. På det här sättet säkrar vi tillgången till trygghetslarm för kommunerna, säger Olof Molander, som är chef för inköpscentralen på SKL Kommentus.

Alla svenska kommuner kan teckna egna kontrakt med leverantörer med utgångspunkt i de ramavtal som SKL Kommentus tecknar. Under hösten skulle Tunstall ha fått ett av de nya ramavtal som upphandlats om trygghetslarm, men i och med de omfattande förseningarna i oktober valde SKL Kommentus att trycka på pausknappen.

”Positiv dialog”

Tunstalls pressavdelning skriver i en kommentar att man har en ”positiv, konstruktiv dialog” med SKL Kommentus. ”En handlingsplan har presenterats och dialogen med SKL Kommentus fortsätter. Förhoppningen att ett nytt ramavtal kan tecknas inom den närmsta tiden.”

SVT har också frågat vad dagens besked betyder ekonomiskt för Tunstall. Den frågan svarar man inte på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.