De senaste tio åren har antalet som insjukna i tarmbakterien campylobacter från färsk svensk kyckling fördubblats, enligt Folkhälsomyndigheten.
Förra årets registrerades 7.000 personer i Sverige som sökt sjukvård efter att ha drabbats av tarmbakterien som kan orsaka hög feber, magsmärtor och diarré. Värsta tiden för smittan är på sensommaren.
LÄS MER: Allt fler smittas av svensk kyckling
Trots det görs inga tillräckliga åtgärder.
Det menar Smittskyddsläkarföreningen med läkaren Eva Lindhusen Lindhé i spetsen, som kritiserar Livsmedelsverket för att inte göra tillräckligt för att förhindra detta.
– Det är skandal att man låter ett så här stort utbrott pågå utan att man gör särskilt mycket för att stävja det, säger Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, till Sveriges Radio P4 Väst.
Hon menar att Livsmedelsverket lägger över allt ansvar på kycklingproducenterna.
Bör märkas med varningsskyltar
Campylobacter försvinner till 90 procent vid frysning och Eva Lindhusen Lindhé tycker att myndigheter ska kräva att all svensk kyckling säljs fryst eller att den märks upp med varningsskyltar.
Jordbruksverket, Livsmedelsverket, Folkhälsomyndigheten och Statens veterinärmedicinska anstalt är alla på olika sätt inblandade i kedjan.
LÄS MER: Smittskyddsläkare slår larm
Livsmedelsverket har möjlighet att genom lagar ändra på situationen men myndigheten säger till Ekot att det är företagen och livsmedelsbranschen som är ansvariga för säkerheten och att Livsmedelsverkets ansvar är att kontrollera.
Ett svar som inte får godkänt av Eva Lindhusen Lindhé.
– Det är inte acceptabelt. Svenska folket ska inte vara försökskaniner för kycklingindustrin om de lyckas med sina åtgärder eller inte, säger Eva Lindhusen Lindhé.
Smittskyddsläkarföreningen har nu krävt svar av Livsmedelsverket på hur kycklingen kan göras säker för svenska konsumenter.
– Vi tycker att man ska tala om för svenska folket att färsk kyckling just nu inte är en bra föda, säger Eva Lindhusen Lindhé.
LÄS MER: En av fem unga vet inte att man kan bli sjuk av färsk kyckling