Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vid vilka symptom bör man stanna hemma i Jul? Hör KI:s smittskyddsprofessor Jan Albert berätta. Foto: SVT/Henrik Holmberg / TT

Jan Albert: Borde ha en lägre tröskel för att ställa in julfirande

Publicerad

Ingen vanlig jul – i år heller. Tröskeln för att ställa in sitt deltagande i julfirandet bör vara låg, menar Jan Albert, professor i smittskydd.

– Det kommer säkert vara svåra beslut i många familjer och sällskap, säger han i Aktuellt.

De senaste två jularna har gisslet för julfirarna varit covid-19. Problemen med coronaviruset är inte lika stora i år – de muterade varianterna ger mildare sjukdom och många äldre är vaccinerade – men ytterligare två virussjukdomar är i omlopp. Sammantaget leder det till en svår vårdsituation.

– Det är väldigt pressat. Även ett vanligt år är det jobbigt med influensatopparna och nu har vi rs-virus och corona ovanpå det, och ovanligt mycket av alla tre dessutom, säger Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet.

”Då bör man absolut lämna återbud”

Han anser att man, för att underlätta för vården och undvika allvarliga sjukdomsfall, bör ha en ”låg tröskel” för att ställa in julfirandet.

– Är man uppenbart sjuk med luftvägssymtom och kanske feber ska man absolut lämna återbud, säger Albert.

Han framhåller att även en snuva bör vara skäl för inställt firande, i synnerhet om den nyss debuterat. Då är man ofta som mest smittsam, säger Jan Albert.

– Det kommer säkert vara svåra beslut i många familjer och sällskap där man har hoppats och planerat för en jul som ska vara så vanlig som möjligt, men det kommer inte bli så överallt tyvärr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.