Under ungefär ett år kunde vi se en stadig uppgång på bostadsmarknaden. Men nu har trenden brutits. Foto: Helena Landstedt/TT

Sjunkande bostadspriser på grund av covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar virusutbrottet märkas även på bostadsmarknaden, där priserna sjunker. Mest dramatisk blev nedgången i Stockholm i slutet på mars, då bostadsrättspriserna föll med 4 procent, enligt analysföretaget Valueguard.

Bostadsmarknaden har gått stadigt uppåt det senaste året, men från mitten på mars är trenden bruten. I såväl Göteborg som i Stockholm har priserna fallit under mars och april, enligt Valueguard.

Och effekten kan bli ännu större.

– Blir det så att många går från permittering till arbetslöshet kommer vi i ett annat läge som ger mer effekt på bostadsmarknaden än vad vi ser i dag då många permitteringar faktiskt ännu inte är arbetslöshet. Amorteringslättnader och den låga räntan tjänar i dag som en krockkudde mot ett brant och snabbt prisfall, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Värst i Stockholm

De två första veckorna i april sjönk bostadsrättspriserna i Stockholm och Göteborg med 2 procent enligt bolagets senaste mätning.

I slutet av mars var nedgången ännu mer dramatisk, när konsekvenserna av coronapandemin blev tydliga. Under andra halvan av månaden sjönk bostadsrättspriserna 4 procent i Stockholm, respektive 2 procent i Göteborg, när allt färre spekulanter gav sig ut på bostadsmarknaden.

”Alla som kan avvaktar med sitt flyttbeslut, kvar finns de som av olika skäl inte kan skjuta upp att byta bostad. De som tidigare hade visningar som ett helgnöje och den grupp som var ute på marknaden i syfte att spekulera är helt borta från marknaden idag, vilket gör kundgruppen mer dedikerad”, skriver Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB till TT.

På riksnivå är nedgången mera modest för bostadsrätter, minus en procent, medan det för villor noteras en liten nedgång på minus 0,1 procent.

Räknat på hela marknaden för privatägda bostäder handlar det om en nedgång på 0,4 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet