Under regeringens pressfika på torsdagen berättar finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) att det snart kan bli möjligt att bygga större så kallade attefallshus på sin tomt. Foto: Naina Helén Jåma/TT, SVT

Förslag från regeringen: Tillåtet att bygga större attefallshus

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan det vara möjligt att bygga större attefallshus på tomten. Reglerna för bostadsytans storlek ökas med fem kvadratmeter, enligt en ny lagrådsremiss från regeringen som klubbades under torsdagen. Lagändringen väntas träda i kraft från och med den 1 mars 2020.

– Man märker av ett behov och intresse av det och vi hoppas kunna se ett ökat byggande, säger finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP).

I juli 2014 blev det tillåtet att sätta upp så kallade attefallshus utan bygglov på sin tomt. Huset fick då vara max 25 kvadratmeter och endast byggas som ett komplement till ett redan existerande hus på tomten.

Nu har regeringen klubbat igenom ett nytt förslag där den tillåtna ytan för attefallshuset ökar med fem kvadratmeter. Ett sätt att skapa förutsättningar för fler komplementsbostadshus och bostäder med högre boendekvalitet, enligt finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP).

– Det ger helt andra förutsättningar för att ha olika planlösningar, hygienutrymmen, kök och allt det som man behöver. Att kunna möblera friare och också lättare kunna uppfylla höga energikrav, säger Per Bolund.

Sätt att lösa bostadsbristen

Per Bolund säger att lagändringen från 2014 inte har lett till den expansion av byggande som man hade hoppats på. Därför vill man nu förändra reglerna kring storleken.

– Vi har lyssnat till branschen och vill ge andra förutsättningar för att bygga, säger han och fortsätter:

– Vi ser att det här är viktigt för människor att kunna förverkliga sina drömmar och planer, men också ett sätt som en del i regeringens arbete att lösa den bostadsbrist som vi nu upplever.

Om allt går som regeringen tänker är planen att regeländringen ska träda i kraft den 1 mars 2020.

Attefallshus

  • Kan användas som permanentboende och fritidsbostad, men också som gäststuga, garage, förråd, kontor, växthus, bastu eller båthus.
  • Får endast byggas på tomt där det redan finns ett bostadshus.
  • Bygglov behövs sällan, om det inte är så att det uppförs i en ”värdefull miljö”. Däremot krävs ett startbesked som man kan få genom att göra en anmälan till byggnadsnämnden.
  • Om huset ska byggas nära stranden krävs tillstånd.
  • Högsta nockhöjd får vara max 4 meter, vilket möjliggör att det kan finnas ett loft.
  • Huset måste ligga minst 4,5 meter från tomtgränsen, annars krävs det tillstånd från grannarna.

Källa: Boverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.