Foto: Rolf Fredriksson

Snickaren Emma tar plats på EU-toppmötet

Uppdaterad
Publicerad

Vi träffar 23-åriga snickaren Emma Gustavsson framför polisens avspärrningar vid Eriksbergshallen i Göteborg. Imorgon ska hon vara med inne på själva EU-toppmötet som en av delegaterna.

Emma Gustavsson sin plats genom att anmäla sig och delta i en utlottning på Facebook.

– Det var en kompis som vet att jag är aktiv i byggarbetarfacket, som tipsade, så jag anmälde mig. Det känns overkligt, men imorgon ska jag vara med där inne, berättar hon för SVT Nyheter.

EU-toppmötet

Missförhållanden på byggen

Emma Gustavsson har arbetat som snickare på olika byggen i Göteborg i fem år. Just nu har hon en projektanställning hos Byggnads-facket för att värva unga medlemmar.

– Vi på byggena ser ju att många utländska byggjobbare missbrukas, de har låga löner och dåliga villkor och det trycker också ner våra löner och gör det svårare för oss att få avtal, så det behövs verkligen att det händer något.

– När man frågar utländska kollegor vad de tjänar får man svävande svar, och ibland får de betala tillbaka olika avgifter till arbetsgivare och kontaktpersoner när de kommer tillbaks till sina hemländer, så det finns mycket oklart, anser Emma Gustavsson.

EU vill visa sig öppet

Vanliga EU-toppmöten brukar ske bakom stängda dörrar och där sitter endast regeringscheferna och några få diplomater med.

Till det här extra toppmötet i Göteborg försöker nu arrangörerna visa upp ett mer öppet EU. Fackliga företrädare, arbetsgivarorganisationer, olika intresseorganisationer, studenter och andra är inbjudna. Och två deltagare valdes ut bland dem som anmälde sig på Facebook.

– Jag hoppas verkligen att det blir mer än prat. I grunden är EU något bra, men det vi ser på byggena, där behövs bättre villkor för utländska arbetare, tycker toppmötesdelegaten Emma Gustavsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-toppmötet

Mer i ämnet