Bengt Olsson, presschef på Trafikverket: Snö och vind är den värsta kombinationen Foto: SVT

Snökaos och hårda vindar – Trafikverket varnar för flygande studsmattor

Uppdaterad
Publicerad

Håll i hatten – och ratten. Torsdagen ser ut att bli tuff i stora delar av landet med både blåst och snökaos. I sydväst har Trafikverket beslutat att ställa in tågtrafik och i Norrland varnar man för att köra utan vinterdäck.

Under gårdagen gick SMHI ut med tio vädervarningar – bland annat handlar det om mycket hårda vindbyar i Västra Götaland, Västmanland, Halland och Uppsala län.

I norr är det istället snö som väntas kunna ställa till med otyg och i Västerbotten har SMHI utfärdat en klass två-varning där det kan komma att falla upp emot 30 cm snö.

Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, lyfter ett varningens finger till  de norrlänningar som ska ge sig ut på vägarna i dag.

– Snö och hård vind är den absolut värsta kombinationen. Vi får se vad det blir under dagen men jag hoppas att alla i Västerbotten har hunnit byta till vinterdäck för det kommer behövas under dagen, säger han i Morgonstudion.

Sommardäcken blir sämre redan vid +5 grader

Så ska man ställa bilen om man inte har bytt till vinterdäck? Det anser åtminstone Bengt Olsson.

– Ja, alltså grejen är den att sommardäck förlorar sin förmåga redan vid +5 grader och därefter blir egenskaperna ännu sämre. Har man inte bytt tidigare ska man nog låta bilen stå ett tag eftersom det blir halt oavsett hur försiktigt man kör.

I Gävleborg har räddningstjänsten också haft fullt upp med att röja blockerade vägar. Dessutom har det varit strömavbrott. Även i Dalarna har det varit strömavbrott och blockerade vägar.

Trafikverket flaggar också för att snöfallet kan ha mycket stor påverkan på trafiken i Jämtland under dagen, det är risk för halka och besvärligt väglag. En singelolycka har inträffat på E14 och träd blockerar vägar. I Åre kommun är nästan 2000 hushåll strömlösa.

Flera olyckor i Västerbotten och Västernorrland

Under förmiddagen har flera trafikolyckor inträffat i Västerbotten. Bland annat har två personbilar krockat vid Furunäs medan en lastbil har kört av vägen i Nordmalings kommun. En person har också blivit påkörd i centrala Umeå.

I Västernorrland har det skett olyckor i Gideå, Mobäcken och Graningekorsningen på riksväg 87 Sollefteå – Bispgården.

Inställd tågtrafik på Västkusten

På Västkusten är det inte snö utan hårda vindar som kan slå hårt mot trafiken.

– Har man höga transporter ska man vara extra försiktig. Det är framförallt broar som är utsatta när vinden kommer utifrån Skagerrak och Kattegatt.

Även järnvägen drabbas och Trafikverket har ställt in tågtrafiken på ett antal banor i Västsverige.

– Framför allt i Strömstad, Uddevalla, Varberg och Borås. Nu på morgonen har vi också tvingats ställa in Fryksdalsbanan uppe i Värmland och mellan Linköping och Västervik i Östergötland.

Varningen: flygande studsmattor

Enligt Bengt Olsson handlar det om förebyggande åtgärder.

– Släpper vi iväg tåg när det blåser väldigt hårt vet vi av erfarenhet att det kan komma träd farande. Men det kan också handla om trädgårdsmöbler som inte gjorts fast inför vintern. Vi har haft i ett antal fall där de har fallit på kontaktledningar eller annat.

Bengt Olsson varnar också för en annan, lite udda sak, sak: studsmattor.

– Det är de absolut mest flygande sakerna som existerar.

Enligt Tora Tomasdottir, meteorolog på SVT, kommer det att bli kallare. Framför allt i morgon.

– Hade du inte vantar och mössa i går så behöver du definitivt ha det i morgon, säger hon.

Årets första snösmocka – här kan du följa torsdagsvädret

Pinnat inlägg

Ruskvädret drar vidare

Under eftermiddagen tog SMHI bort sina varningar för oväder på de allra flesta platserna, nu ligger varningar om kraftig vind endast kvar för ett par områden. Det besvärliga vädret rör sig österut, säger meteorologen Marie Staerk:

Pinnat inlägg

Hej vänner, här kommer vi hålla er uppdaterade kring de senaste väderhändelserna ute i landet. Har ni bilder eller filmklipp ni vill dela med er kan ni med fördel mejla redaktionen på tipsaoss@svt.se. Ta hand om er där ute och kör försiktigt!

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Torsdagens stora snömängder ställde till det rejält i Västerbotten. Umeå kommuns gatudriftchef Per Hilmersson säger att det varit en väldigt ansträngd dag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Sergej Kalinin körde av vägen på E45:an vid Skarvsjöby strax söder om Storuman i Västerbotten. – Det är inte sandat, däcken får inte fäste, säger han, samtidigt som han inväntar bärgning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Tak på ridhuset i Upplands-Bro blåste av

Trafikverket varnar för hårda vindar på Öresundsbron. Vindkänsliga fordon rekommenderas inte att köra över bron. Varningen gäller hela torsdagen till sent på kvällen.

Boende i Dalarna varnas för strömförande träd och kraftiga smällar

Dala Energi kommer under dagen att skjuta bort träd som har fallit över elledningar i Säters kommun.

– Allt som ligger på backen är strömförande, vi uppmanar allmänheten att inte röra någonting i skogen. Det kan vara strömförande, säger Lars-Erik Löf, teknikchef på Dala Energi, till SVT Dalarna.

I och med sprängningarna kan det höras kraftiga smällar under torsdagen.

Lunchuppdatering från Umeåredaktionen, utsikten från desken blir allt vitare, uppe i en decimeter nu.

Här är tågtrafiken inställd

Värmland

Frykdalsbanan (Torsby–Kil)

Västra Götaland

Göteborg – Strömstad (Uddevalla – Strömstad)

Göteborg-Mariestad (Håkantorp – Gårdsjö)

Varberg – Borås

Östergötland

Linköping – Västervik (Tjustbanan)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.