Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi ser allt fler yngre killar som skjuter, mördar och mördas”, säger Magdalena Andersson om den senaste våldsupptrappningen. Hör henne berätta mer i klippet ovan.

S vill se akutåtgärder mot gängen: ”Sommaren riskerar bli en rekryteringsfest”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen borde utlysa en vapenamnesti, belöning för anonyma vapentips och utöka punktmarkeringen av ungdomar i kriminella gäng. Det säger Magdalena Andersson (S) på en pressträff på tisdagsförmiddagen.

– Sommaren riskerar bli en rekryteringsfest för kriminella, säger partiledaren.

Enligt Socialdemokraterna bör en tillfällig vapenamnesti införas snarast. Man vill också införa en belöning för anonyma tips om illegala vapen.

– Andra länder visar att det kan ge effekt. Det kan vara personer i närheten av kriminella miljöer som tipsar om illegala vapen. Benägenheten att tipsa ökar när man är anonym, säger partiets rättspolitiske talesperson Ardalan Shekarabi.

Men kriminologen Manne Gerell är skeptisk och kallar amnesti ”ett symbolpolitiskt slag i luften”.

– Det har ingen eller marginell effekt på brottsligheten, säger han till TT.

Vill ”punktmarkera”

Socialdemokraterna vill även att fler barn och unga ska ”punktmarkeras” för att stoppa rekryteringen till gängen, och menar att regeringen redan nu bör garantera kommuner extra resurser för fler fältassistenter och annan personal i sommar.

Vad talar för att det ska förhindra skjutningar?

– Vi ser att polisen inte får matchande resurser från vare sig socialtjänst eller fältarbetare i utsträckningen önskar, säger Mikael Damberg, ekonomiskpolitisk talesperson.

Utesluter inte sätta in militär

Ni har haft makten i åtta år, finns det anledning till självkritik?

– Den här utvecklingen med att det står så unga killar nu redo att kliva in och utföra väldigt grova brott, det är en utveckling vi har sett nu och här skulle jag gärna sett att vi satt in tuffare åtgärder tidigare, säger Magdalena Andersson till SVT. 

2018 föreslog SD att militär skulle kunna sättas in för att bekämpa gängen och dåvarande statsminister Stefan Löfven öppnade för den möjligheten.

Nu har det gått fem år och det har forstatt skjutas. Hur ser du på det förslaget?

– Det är ju inget som polisen efterfrågar eller bedömer skulle vara något som snabbt skulle kunna bryta utvecklingen, men är det så att polisen skulle bedöma att det skulle vara hjälpsamt är det så klart något jag skulle vara beredd att överväga.

SVT söker regeringen för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.