Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan S återinföra fastighetsskatten – eller är det ett kampanjtrick av oppositionen? Hör SVT:s politikreporter i klippet. Foto: TT/Faksimil

Bråket om fastighetsskatten – vem har egentligen rätt?

Uppdaterad
Publicerad

”Vinner S valet kommer det bli en ny fastighetsskatt” slår ett sponsrat inlägg på Facebook fast. Bakom inlägget står Moderaterna, som tillsammans med KD och L har publicerat över hundra sponsrade annonser på samma tema sedan början av sommaren. Samtidigt uppger statsminister Magdalena Andersson i intervjuer att S inte har några planer på att återinföra fastighetsskatten. Så hur ska man tolka de motstridiga beskeden?

Fastighetsskatten har tagit stor plats i Moderaternas valkommunikation i sociala medier – redan i februari 2021 registrerade partiet domänen stoppafastighetsskatten.se, en länk som sedan har delats 221 gånger på Facebook av olika M-kopplade konton.

Under sommaren 2022 har också M, tillsammans med KD och L, sponsrat stora mängder inlägg på Facebook och Instagram om fastighetsskatten, inlägg som ofta påstått att S planerar att återinföra den.

Foto: Faksimil Facebook

Att Socialdemokraterna på nytt skulle vilja införa fastighetsskatten är ”helt absurt”, hävdade Magdalena Andersson i Sveriges Radio Ekot, ett besked som resulterade i hetsig skatt-debatt på Twitter.

Foto: Faksimil Twitter

Vad handlar allt det här om? S har refererat till ett negativt kongressbeslut om fastighetsskatten – men går det att lita på?

I videon ovan reder SVT:s politikreporter ut det hela.

I ”virala valet” kommer vi att bevaka det som sker i sociala medier innan, under och efter valet 2022.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

virala valet 2022

Mer i ämnet