Socialdemokraterna kommer inte att gå till val på att införa ”den gamla fastighetsskatten”. Det beskedet gav Magdalena Andersson i Ekots partiledarutfrågning. Foto: Henrik Montgomery/TT

Andersson: Vill inte återinföra fastighetsskatten

Uppdaterad
Publicerad

Att Socialdemokraterna på nytt skulle vilja införa fastighetsskatten är ”helt absurt”. Det säger statsminister Magdalena Andersson (S) i Ekots partiledarutfrågning – och menar att det är Moderaterna som i valrörelse efter valrörelse har drivit en kampanj om detta.

Men partiet vill samtidigt inte ställa upp några röda linjer inför valet.

Dagen efter M-ledaren Ulf Kristersson var det på tisdagsmorgonen Magdalena Anderssons tur att frågas ut i Sveriges Radio Ekot.

Andersson fick bland annat frågor om försvarsfinansiering, gängkriminalitet och plånboksfrågor – och på frågan om återinförd fastighetsskatt eller en eventuell höjning av den befintliga, kommunala fastighetsavgiften, gick statsministern till angrepp på Moderaterna. Något hon redan tidigare gjort i frågan.

Val 2022

– Det är helt absurt att Moderaterna driver kampanj om detta, sa Magdalena Andersson.

– Nu har vi har suttit i regeringsställning i åtta år, de var ute och vevade runt om detta 2014, 2018 och nu 2022, och vi har inte återinfört fastighetsskatten och har inga som helst planer eller förslag på det.

Lööf: ”Dörren behöver stängas helt”

Samtidigt kräver Vänsterpartiet en ny fastighetsskatt. Även den tidigare regeringspartnern Miljöpartiet vill se fler kapitalskatter, däribland på en del fastigheter. Flera av socialdemokraternas partidistrikt vill att partiet går till val på att återinföra skatten och LO vill se en ny fastighetskatt.

– Jag tycker nog att vi har visat de senaste åtta åren att vi inte kommer att återinföra den gamla fastighetsskatten.

SR: Men kan du lova att ni inte kommer att röra beskattningen på fastigheter under de kommande fyra åren?

– Vi socialdemokrater kommer inte att gå till val på att återinföra någon fastighetsskatt.

– Jag vet vad jag tycker i den här frågan så det är ingen tveksamhet. Men om jag börjar ställa upp massa röda linjer, i högst relevanta frågor, då riskerar jag att ytterligare skapa låsningar efter valet när vi riskerar att ha ett väldigt osäkert parlamentariskt läge.

Nyligen gick Annie Lööf ut och sa att inga höjda skatter på arbete, sparande eller boende fram till 2026 blir ett av Centerpartiets viktigaste krav för att släppa fram nästa statsminister.

”Bra att S inte går till val på att införa en fastighetsskatt, men dörren behöver stängas helt”, twittrar Lööf efter Ekots utfrågning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet