Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Niklas Karlsson, S-ordförande i Skåne, på pressträffen förtroendet för Jamal El-Haj. Foto: TT

Socialdemokraterna uppmanar Jamal El-Haj att lämna riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Den omskrivne riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) uppmanas att lämna sin riksdagsplats.

Magdalena Andersson slår fast att hon har tappat förtroendet för honom.

– Alla kan fatta dåliga beslut, men inte vid upprepade tillfällen, säger hon till TT.

Det var under en pressträff på fredagen beskedet kom om att El-Haj uppmanas lämna sin riksdagsplats. Beslutet togs bland annat med anledning av Jamal El-Hajs medverkan på den europeiska palestinska konferensen förra året.

Under lördagsmorgonen uttalade sig även partiledaren.

– Förtroende ges och tas från partidistriktet. Men mitt ledarskapsfilosofi är enkel. Alla kan fatta dåliga beslut, men inte vid upprepade tillfällen, säger Magdalena Andersson till TT på väg till partiledarsamtal i TV4.

Hon upprepar att hon utgår från att Jamal El-Haj följer partidistriktets uppmaning om att lämna sin riksdagsplats. Hon är tydlig med vad hon tycker om politikerns agerande.

– Det har skadat partiet, säger hon.

Avråddes delta på konferens

Under våren 2023 deltog Jamal El-Haj på den europeiska palestinska konferensen i Malmö – trots att han avråtts från att göra så av partiet. Detta sedan ordföranden anklagats för kopplingar till terrorgruppen Hamas.

Efter evenemanget uppdagades en bild där Jamal El-Haj omfamnar ordföranden. Jamal El-Haj, som trots kraftig kritik från flera håll försvarat sitt agerande, har på grund av trycket lämnat sin plats i utrikesutskottet.

Fördömde Hamas

I en intervju i Aktuellt i januari fördömde han efter en tids tystnad Hamas och sa att han inte hade deltagit på konferensen om den arrangerades igen. Detta trots att han i polisförhör efter en förtalsanmälan mot M-politikern Fredrik Kärrholm tidigare sagt det motsatta.

Jamal El-Haj uppgav också att han inte tog partiets varningar om konferensen på allvar med anledning av förtrycket mot palestinier.

Försökte påverka asylärende

På fredagen rapporterade Expressens ledarsida att Jamal El-Haj år 2017 försökte påverka Migrationsverket att godkänna en egyptisk imams asylansökan.

Jamal El-Haj ska enligt en tjänsteanteckning ha ringt upp handläggaren i ärendet och gått i god för imamen samt sagt att det vore en förlust för Sverige om denne utvisades.

SVT Nyheter har sökt Jamal El-Haj.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jamal El-Haj har blivit politisk vilde. Här är turerna kring honom på 60 sekunder. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.