Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mina egna döttrar var med” – hör Jamal El-Haj (S) om den kritiserade konferensen. Foto: SVT

Jamal El-Haj (S) intervjuas i Aktuellt

Uppdaterad
Publicerad

Under förra året kom Jamal El-Haj (S) att bli en av Sveriges mest omskrivna politiker. Detta efter medverkan på en konferens i Malmö där ordförande anklagats för samröre med Hamas. I Aktuellt gav han nu en av sina första intervjuer om turerna och svarar på kritiken.

Jamal El-Haj var tidigare okänd för de flesta, men i ett slag blev han en av landets mest omtalade politiker.

I maj 2023 fick han uppmärksamhet för att ha medverkat på den europeiska palestinska konferensen i Malmö – trots en avrådan från sitt parti efter larm om att ordföranden var en ledargestalt inom terrororganisationen Hamas.

Det hindrade dock inte Jamal El-Haj från att delta och han har sedan dess försvarat sitt kritiserade beslut.

– Om en person av 20 000 deltagare har vissa kopplingar till Hamas så står inte hela palestinska folket och alla palestinier i Malmö och Europa för det, säger han i Aktuellt.

Under intervjun fördömer han Hamas och tillägger att han skrivit både motioner och debattartiklar mot terrorism under åren.

”Finns en misstänksamhet”

Varför han inte tog uppgifterna om ordförandens kopplingar på allvar i maj har enligt El-Haj att göra med förtrycket mot palestinier:

– Det finns en misstänksamhet kring palestinier när de träffas, när de demonstrerar. Och jag trodde att det här handlade om att misstänkliggöra oss igen.

El-Haj fick ta en time-out och lämna sin plats i utrikesutskottet. Men upprördheten i det politiska motståndarlägret över att han fått sitta kvar i partiet och i riksdagen ebbade aldrig ut.

Polisanmälde M-ledamot

Under hösten menade Jamal El-Haj att angreppen på honom som person gått över en gräns och han polisanmälde då Fredrik Kärrholm (M) för förtal. En förundersökning inleddes men lades ner.

I polisförhören säger El-Haj bland annat att han tagit mycket illa vid sig och att han skulle medverkat på konferensen igen om den kom till Malmö.

På frågan i Aktuellt om han skulle gå om exakt samma konferens, där ordföranden har Hamaskoppling, anordnas i dag blir svaret dock annorlunda:

– Det deltar jag inte i, svarar El-Haj.

Jamal El-Haj har ända sedan maj förra året avböjt intervjuer med media. Under onsdagen mötte han dock pressen, bland annat i direktsändningen i SVT:s Aktuellt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jamal El-Haj har blivit politisk vilde. Här är turerna kring honom på 60 sekunder. Foto: SVT

Jamal EL-HAJ

Jamal El-Haj är 63 år och kom till Sverige från Libanon i unga år. Han har gjort politisk karriär i Socialdemokraterna via IF Metall. 2016 kom han in i riksdagen och har där engagerat sig i välfärds- och arbetslivsfrågor. Hans palestinska bakgrund har även avspeglat sig i hans politiska engagemang där han skrivit flera motioner kopplade till palestinafrågan.

Jamal El-Haj sitter i dag som suppleant i trafikutskottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.